Duurzamere bollenteelt door opkweek in kassen

De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research doet onderzoek naar de fysiologische aspecten van een nieuw teeltsysteem voor zantedeschia, narcis, amaryllis en tulp.

Ziektevrij uitgangsmateriaal en een kortere levenscyclus kunnen ervoor zorgen dat er in de bollenteelt minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Hiervoor moet het uitgangsmateriaal minimaal een jaar worden geteeld in een kas, tunnel of vertical farm en onder de juiste omstandigheden voor een maximale bolgroei.

Ziekten en plagen
Bij de meeste bolgewassen duurt het ongeveer vijf jaar om uitgangsmateriaal op te kweken tot leverbare bollen. Vanwege de fysiologische aard van de bollen moeten ze elk jaar worden geoogst, opgeslagen en opnieuw geplant. Helaas leidt dit systeem tot de instandhouding, verspreiding en circulatie van ziekten en plagen, wat op zijn beurt intensief gebruik van pesticiden nodig maakt.

Om deze cirkel te doorbreken, is het nodig om met schoon, ziektenvrij materiaal te beginnen (bijvoorbeeld virusvrij met in-vitro materiaal), ze schoon te houden tijdens de teelt en hun het aantal groeicycli te verminderen. Het resultaat: er is minder gewasbescherming nodig en daarmee is de teelt duurzamer.

Ziektebestrijding en optimale plantprestaties
Sommige bollen zijn daglengtegevoelig: een verlengd teeltregime zou de biomassa van de bollen in de eerste maanden kunnen verhogen, maar het signaal tot afsterven verstoren. Hierdoor bloeit de bol meerdere keren, waardoor de biomassa van de bol in gevaar komt, zo bleek tijdens onderzoek met sommige leliecultivars.

Fundamenteel onderzoek
Daarom onderzoekt WUR hoe bollen reageren op teelt in een kas voor vier gewassen: zantedeschia, narcis, amaryllis en tulp. Zoals: wat is het effect van verschillende LED-spectra en -intensiteiten op de fotosynthese en de koolstof remobilisatie in die gewassen? En zijn er moleculaire merkers die kunnen aangeven in welke fysiologische fase een bloembol zich bevindt, zodat bijvoorbeeld de teeltstrategie daarop kan worden bijgestuurd?

Dit onderzoek geeft antwoord op de vraag naar de fysiologische gevolgen van de bollenteelt in een kas. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot een geheel nieuw teeltsysteem, waarbij bollen bijvoorbeeld een jaar in een kas, tunnel of vertical farm worden geteeld en vervolgens nog een jaar in de vollegrond. In dat tweede jaar zouden de bollen robuuster en beter bestand kunnen zijn tegen plagen en ziekten, waardoor er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Bron: WUR 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven