Gedeputeerde Ilse Zaal op bezoek bij Greenport Aalsmeer

Provincie Noord-Holland heeft een nieuwe gedeputeerde: Ilse Zaal is sinds 18 mei 2020 gedeputeerde voor onder andere Economie, inclusief onderwijs en arbeidsmarkt, Landbouw en visserij, Dierenwelzijn, Bestuur en Europa. Zij volgt Jack van der Hoek op, die burgemeester is geworden van de gemeente Schouwen Duiveland. In haar inwerkprogramma mag een bezoek aan de sierteelt natuurlijk niet ontbreken!

Op 27 augustus bracht Ilse een bezoek aan Greenport Aalsmeer. Ze startte op het Wellantcollege in Aalsmeer, waar ze is bijgepraat over de samenwerkingsplannen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Daarna stond een bezoek aan HilverdaFlorist op het programma. Dit bedrijf focust zich op de veredeling, vermeerdering en ontwikkeling van snijbloemen, pot- en tuinplanten. Arthur Koekkoek, directeur Operations, R&D and Supply Chains, en Nico Reijm, manager Productie, leidden Ilse Zaal rond door de kas en praatten de gedeputeerde bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van uitgangsmaterialen.

Restwarmte
Op het bedrijf in De Kwakel waren ook een aantal andere ondernemers uitgenodigd. Ronald Koeleman, orchideeënkweker in Ter Aar, wil in de gemeente Nieuwkoop een nieuw bedrijf realiseren dat bestaat uit twee verdiepingen. De benedenverdieping wil de teler gaan verhuren aan TN Plastics, een plastic spuit-gietfabrikant die veel werkt met gerecycled materiaal. De kwekerij komt op de tweede verdieping. Het plan is om de restwarmte van de spuit-giet machines in de kwekerij te gaan gebruiken en om personeel uit te gaan wisselen.

Bedrijfsverplaatsing
Bart-Jan Kolk van Ko Kolk Hortensia’s vertelde Ilse Zaal over de verplaatsing van zijn bedrijf naar de Noorder Legmeerpolder. Op deze nieuwe locatie wil de kweker/veredelaar een duurzame bedrijfskavel realiseren van 7,5 hectare, met daarop een hypermoderne kas met 3 hectare teeltareaal inclusief veredeling en selectie-afdeling en bijna 1.000 m2 bedrijfs- en verwerkingsruimte voor de teelt van snijhortensia’s. De provincie ondersteunt de teler met een verplaatsingssubsidie en een bijdrage uit het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling.

Prima4a
Na de telers stond nog een ontmoeting met een aantal bestuurders van Greenport Aalsmeer op het programma op het gemeentehuis in Aalsmeer. De dag is afgesloten met een toer door het glastuinbouwgebied PrimA4a.

Ilse Zaal is geboren en getogen in Zaandam. Ze is opgeleid als jurist arbeidsrecht en gepromoveerd op onderzoek naar de reikwijdte van medezeggenschap. Van 2002-2020 was ze werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam als onderzoeker, (hoofd-)docent arbeidsrecht en als laatste ook als opleidingsdirecteur. In 2010 is Ilse actief geworden bij D66 in Zaanstad en in 2011 is ze gekozen als Statenlid. In deze periode heeft zij Noord-Holland goed leren kennen. Ilse Zaal is in de politiek gestapt om te bouwen aan een duurzame toekomst. Ze was als fractievoorzitter nauw betrokken bij het opstellen van het coalitieakkoord 'Duurzaam Doorpakken'.

bron: Greenport Aalsmeer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.