teler over steenwolmatten Multigrow

"Ik zie een betere verdeling van de wortels en een gezondere wortelstructuur"

NH Paprika in Heerhugowaard is overgestapt op 10 cm hoge steenwolmatten van Multigrow. Hiervoor had het bedrijf steenwolmatten van 7,5 cm hoog liggen. De overstapt lijkt een succes te zijn voor de teler.

"Aan de onderste 3 cm van de steenwolmat heb je niets. Deze is nat en zit vol grove wortels. Bij een mat van 7,5 cm hoog benut je daardoor maar zo'n 50%. Bij een 10 cm hoge mat benut je twee derde van het volume," legt paprikateler Marcel Numan uit.

Hij koos voor Multigrow Premium matten vanwege de eerdere goede ervaringen met dit type. In Premium matten wordt een formaldehydevrij bindmiddel gebruikt. ''Deze binder is gemaakt van een zetmeelachtige stof en niet op basis van fossiele brandstof. Dat maakt het een duurzamer product. Door het ontbreken van plantonvriendelijk materiaal is de wortelontwikkeling in de mat tevens sterker," legt Charles Vijverberg, specialist Substraat bij Benfried, uit.

Meeropbrengst
Omdat Numan zijn keuze zo optimaal mogelijk wil maken, teelt hij in één kraanvak nog op de voorheen gebruikte steenwol, maar dan op de 10 cm hoge mat. Marcel: “Ik wil graag zelf zien hoe mijn planten onder de teeltomstandigheden in mijn kas reageren op het hogere substraat en daarom wil ik beide substraatsoorten met elkaar kunnen vergelijken. Overal is de teelt net wat anders door de stand van de kas, de dikte van de verwarmingsbuizen, de plantdichtheid, enzovoort."

De teler telt het aantal gevormde paprika's op de oude en nieuwe steenwol. “Iedere vijf dagen maken we een rondje door de kas. Van de planten op de nieuwe steenwol snijden we 69 stuks per 10 m2. Tot begin juli hebben we 10% meer vruchten gesneden. Het vruchtgewicht op de nieuwe matten ligt gemiddeld 2 gram lager. Dat betekent 9% meeropbrengst.” Hij snijdt een mat open. “Er zit meer zuurstof rondom de wortels. Je ziet bij de Multigrow steenwolmatten een betere verdeling van de wortels en een gezondere wortelstructuur."

Voor meer informatie: 
Benfried 
www.Benfried.com 
info@benfried.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven