Morrisons verwacht vertragingen aan de grens bij Brexit

Morrisons is de vierde grootste supermarktketen in het VK. In een persbericht liet de retailer onlangs weten vertragingen aan de grens te verwachten wanneer het VK en de EU er niet in slagen om tot een handelsakkoord te komen. 

"We beseffen dat er vertragingen aan de grens zullen zijn en we blijven zoeken naar alternatieven voor de Dover-Calais-route," zei CEO David Potts, nadat Morrissons haar cijfers over het eerste halfjaar had gepresenteerd. "We hebben een sterke voorkeur voor een no tariff deal, omdat tarieven veranderen in inflatie."

Potts vertelde echter ook aan uk.reuters.com dat twee derde van de producten die Morrissons verkoopt van Britse bodem zijn, waardoor hij denkt in 'een goede positie' te verkeren."

In een artikel op kalkinemedia.com staat dat in geval van een no deal-Brexit bijna de helft van de producten en diensten die uit de EU worden geïmporteerd vanaf 1 januari 2021 onderhevig zullen zijn aan extra heffingen, waaronder ook voeding. De Britse regering schat dat de totale waarde van de grenstarieven in de miljarden ponden kan gaan lopen. 

Deze extra heffingen komen in een moeilijke tijd, waarin veel mensen hun baan verliezen, bedrijven moeite hebben het hoofd boven water te houden en de economie krimpt. Het British Retail Consortium verwacht dat de prijzen van bepaalde producten, zoals komkommers en olijfolie, in een dergelijk scenario zullen stijgen. 

Kredietbeoordelaar Fitch heeft een update gegeven met betrekking tot Brexit en verwacht dat het feit dat er nauwelijks schot zit in het  handelsoverleg tussen het VK en de EU, ertoe zal leiden dat beide partijen overgeleverd zullen zijn aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Brian Coultron, hoofdeconoom bij Fitch, zei dat de beoordelaar de verwachtingen voor 2021 voor de Britten met ongeveer 2% naar beneden bijstelt in geval van een no deal-Brexit. 

Het VK heeft momenteel een AA-beoordeling met negatief vooruitzicht. Deze beoordeling zal op 25 september worden herzien.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven