Nieuwkoopse boeren en tuinders zetten in op verleasen stikstofruimte

Boeren en tuinders rond Nieuwkoop hebben woensdag hun initiatief aan minister Schouten van Landbouw gepresenteerd om in hun regio met een creatieve oplossing de stikstofcrisis aan te pakken. Door stikstofemissie versneld te reduceren, wordt ondernemingsruimte gecreëerd en natuurkwaliteit verbeterd. Daarbij hopen deze boeren en tuinders ook de vergunningencrisis op te lossen. Door het verleasen van stikstofruimte wordt een nieuw verdienmodel gecreëerd, waarmee het mogelijk wordt om stallen maximaal te innoveren.

Arie Verhorst, voorzitter LTO Noord Zuid-Holland, spreekt van een 'concreet plan, wat boeren zelf willen en past bij hun bedrijven en het gebied waar ze ondernemen.' LTO Noord ondersteunt boeren en tuinders in de zoektocht naar oplossingen. "Dit is een prima plan, dat kan zorgen voor reductie van stikstof en toekomst voor boeren in het gebied."

Geen blauwdruk voor overal
Naast dat Verhorst veel pluspunten ziet, deelt hij ook zijn zorgen: "Pakt de overheid dit op door het in de beleidsmaatregelen mogelijk te maken? En zo ja, hoe wordt het juridisch geborgd? Voor ons staat voorop dat eerst wel PAS-melders en knelgevallen eerst moeten worden opgelost. Ook moet er een goed stikstofregistratiesysteem komen."

Verhorst benadrukt verder dat hij het verleaseplan niet als blauwdruk voor andere gebieden in Nederland ziet, maar stimuleert het idee dat boeren rondom Natura 2000-gebieden met hun eigen plannen aan de slag gaan. 

Met het plan aan de slag
De komende tijd moet het plan nog verder uitgewerkt en doorontwikkeld worden. Daar hebben de boeren uit Nieuwkoop kennis en kunde van zowel collega’s, overheden, de bouw, transport en industrie, als natuurorganisaties, voor nodig.

Minister Carola Schouten gaf tijdens de bijeenkomst donderdag haar complimenten aan de boeren: “Ik heb er met bewondering naar gekeken en mijn voorstel is dat het plan met de groep boeren en met mensen van ons verder wordt uitgewerkt met de intentie om dit echt verder te brengen.” Daarnaast deed de minister de toezegging om nog een keer langs te komen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.