Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Geen plantinspecties aan de grenzen tot juli maar belangrijke veranderingen zijn nog nodig"

Tussen januari en juli volgend jaar zullen er geen inspecties van planten of plantaardige producten plaatsvinden bij Britse grenscontroleposten, bevestigt de Horticultural Trades Association (HTA), na voortdurende discussies met het Department of Environment, Food and Rural Affairs (Defra) over het nieuwe EU Border Operating Model. De regering zal naar verwachting binnenkort een bijgewerkt Border Operating Model publiceren. Dit is echter het begin van de belangrijkste veranderingen die moeten worden gerealiseerd, aangezien de sector op zoek is naar zekerheid en een eerlijke handelsomgeving om te opereren nadat het VK de Europese Unie (EU) heeft verlaten.

Uit een recent HTA-onderzoek onder vooraanstaande sierteeltbedrijven bleek dat de kosten van het nieuwe model 15-20% van hun nettowinst zouden kunnen bedragen, en daarom introduceerde de HTA een nieuwe lobbycampagne om de zorgen uit de sector te vertegenwoordigen.

Vertragingen in de havens zouden de bederfelijke producten die van vitaal belang zijn voor de ruggengraat van de Britse tuinsector in gevaar brengen. Daarbij is er behoefte aan een beter begrip van hoe de verschillende IT-systemen zouden werken om het nieuwe importproces te managen.

De HTA-campagne is erop gericht om met de overheid samen te werken om het risiconiveau voor de handel in planten beter vast te stellen en de lasten en kosten voor de sector in elk nieuw post-EU-handelssysteem te verminderen.

Er heeft samenwerking plaatsgevonden met parlementsleden om de bezorgdheid van de sector onder de aandacht te brengen en er staat samenwerking in de planning, aangezien de HTA zijn activiteiten wil opvoeren. Aansluiting bij andere organisaties met vergelijkbare belangen maakt ook deel uit van de aanpak.

De HTA werkt nauw samen met Defra. Kwesties met betrekking tot de kosten van fytosanitaire certificaten, vertragingen als gevolg van fysieke grensinspecties, hercertificering en inspectie van de grens met Noord-Ierland en Ierland, keuze van havens en IT-systemen zijn onderwerpen van gedetailleerde discussie.

De wijzigingen in de richtlijnen zullen betekenen dat alle planten in de huidige EU-regeling voor plantenpaspoorten, die voorheen werden aangeduid als ‘hoogrisicoplanten’, nu ‘prioriteitsplanten’ worden genoemd en niet door een grenscontrolepost hoeven te gaan. In plaats daarvan vinden inspecties plaats op de bestemming van de zending, indien dit nodig wordt geacht.

De herziene richtlijnen zullen HTA-leden op korte termijn enige verlichting bieden ten aanzien van de vorige versie van het Border Operating Model, en zullen het volgende omvatten:

  • tussen januari en juli 2021 hoeven geen planten of plantaardige producten door een grenscontrolepost te gaan;
  • douaneaangiften kunnen voor alle planten en plantaardige producten tot juli worden uitgesteld;
  • Vanaf januari 2021 zijn fytosanitaire certificaten en vooraankondiging vereist voor alle te planten planten.

Voor het nieuwe Import van Producten, Dieren, Voedsel en Voer Systeem (IPAFFS) zal nog steeds een vooraankondiging vereist zijn en zendingen moeten vergezeld gaan van een fytosanitair certificaat, dat ter plaatse kan worden geïnspecteerd.

Als onderdeel van de EU Exit-handelscampagne van de HTA om ervoor te zorgen dat de leden zich 'voorbereiden' op de veranderingen in de EU-handel, hebben ze een ledenwerkgroep opgericht en een reeks gedetailleerde wekelijkse briefings geproduceerd, waaronder een nieuw speciaal gedeelte op de website en een webinar om leden te helpen bij de verschillen die gemaakt moeten worden.

James Barnes, voorzitter van de HTA, zei: “We zijn toegewijd aan het handhaven van een sterk bioveiligheidsprogramma. We willen de productie in het VK verhogen om ons als natie veerkrachtiger te maken, maar we zijn afhankelijk van import van die planten en plantmateriaal die we hier niet kunnen produceren - waarvan sommige de ruggengraat van de Britse sector ondersteunen. We hebben een evenwichtige aanpak nodig voor onze leden.

Er zijn echter nog steeds belangrijke wijzigingen nodig. We hebben een meer evenwichtige benadering nodig van de manier waarop grensoverschrijdende fytosanitaire risico's worden beoordeeld en waar en wanneer import- en exportinspecties plaatsvinden na juli. We werken actief samen met Defra om een ​​reeks oplossingen voor te stellen, waaronder bijvoorbeeld een ‘Trusted Trader’ certificerings- en inspectieschema. We zullen met de regering samenwerken aan de details over hoe de grens zal werken voor de import en export van planten. We zoeken naar duidelijkheid over hoe de handel met Noord-Ierland zal werken.”

Voor meer informatie:
Horticultural Trades Association
Horticulture House
19 High Street
Theale
Reading
West Berkshire
RG7 5AH
T: +44 (0)118 930 3132
Fax: +44 (0)118 932 3453
NGGV: +44 (0)118 930 2092
www.the-hta.org.uk

Publicatiedatum: