"individueel innoveren is bijna onmogelijk"

Van idee tot innovatie met het GLITCH Kompas

De glastuinbouwsector, de wetenschap en de high-tech industrie bouwen samen aan innovaties.

Dagelijks zijn telers op zoek naar efficiënte manieren om het hoogst haalbare resultaat te behalen. De kostprijs moet namelijk blijven concurreren met zowel Europese, als niet-Europese telers.

Het behouden van deze concurrentiepositie vraagt om innovatie. Maar in realiteit sluiten de ontwikkelde innovaties vaak niet aan op de praktijk. Daarom gaat innovatie niet zonder samenwerking, ofwel co-creatie.

Dit is echter geen gemakkelijk proces. Om co-creatie in de Nederlandse en Vlaamse glastuinbouw te vergemakkelijken, ontwikkelde GLastuinbouw Innoveert door Co-creatie met koolstofarme Hightech (GLITCH) het GLITCH Kompas, een online tool die ondersteunt bij het realiseren van innovaties middels co-creatie.

Het GLITCH Kompas
Het GLITCH Kompas is een online tool die ambitieuze personen actief in de glastuinbouwsector van Vlaanderen (België) en Nederland begeleidt bij het realiseren van relevante innovaties middels co-creatie. Het GLITCH Kompas neemt het team mee vanaf de starfase van ideevorming tot het eindpunt, een ontwikkelde innovatie die een oplossing vormt voor een probleem of een verbetering is van reeds bestaande toepassingen en systemen.

Het GLITCH Kompas biedt een stapsgewijze structuur aan, bestaande uit zeven verschillende fasen die de teler of toeleverancier op weg helpen doorheen een innovatie-ontwikkeling via co-creatie die toepasbaar is in de teeltpraktijk. Benieuwd? Kijk hier: www.hetglitchkompas.eu  

De volgende organisaties participeren in het GLITCH-project: PSKW, ILVO, PCH, Thomas More, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent uit Vlaanderen en Blue Engineering, Bluehub, Innoveins, Botany, Maurice Kassenbouw, EMS en Brightlands Campus Greenport Venlo.

Druk op sector
Veel telers zijn op zoek naar onafhankelijke inzichten en adviezen over potentiële innovaties. In de huidige markt worden er veel innovaties geïntroduceerd, waardoor telers door de bomen het bos niet meer zien. Een weloverwogen keuze maken is erg lastig en daarom is er behoefte aan onafhankelijk advies vanuit bijvoorbeeld proefcentra.

Daarnaast is er in de glastuinbouw een hoge druk op de kostprijs, waardoor individueel innoveren bijna onmogelijk is. Telers zijn vaak zelf niet in staat om, bijvoorbeeld, grote testproeven op te zetten en zoeken daardoor aansluiting bij andere instellingen.

De combinatie tussen onderzoek en praktijk zorgt voor een implementeerbare en relevante innovatie. Maar de verschillende blikken/visies, maken de samenwerking complex.

"Met behulp van het GLITCH Kompas kan het gezamenlijke doel worden gevormd. Omdat alle partijen hun eigen weg daarnaartoe hebben, biedt het GLITCH Kompas structuur aan het innovatieproces", laat teler Thom van Mullekom van Multigrow Grashoek B.V. weten.

Co-creatie als succesfactor
Uit onderzoek blijkt dat de slagingskans van een innovatie zonder co-creatie erg laag is. Onderzoek sluit niet aan op de praktijk, waardoor veel innovaties in de praktijk dus niet toepasbaar blijken.

Het GLITCH Kompas biedt handvatten voor het doorlopen van het co-creatie proces. Zodoende vormen de juiste partijen een team en kan er een implementeerbare innovatie ontworpen worden.

"Het GLITCH Kompas biedt heel handige tools om stapsgewijs met diverse partijen aan een gemeenschappelijk doel te werken", aldus Bart van Calenberge van het Proefstation voor de Groententeelt.

Voor meer informatie:
GLITCH
www.hetglitchkompas.eu  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.