Nieuw pand VB Group laat zien ‘dat het anders kan’

Tholen – “Kijk”, wijst Edward Verbakel vanuit zijn nieuwe kantoor naar buiten, “daar zie je gewoon de containers op de schepen die op de Nieuwe Waterweg varen. Daar zouden zomaar onze producten in kunnen zitten, alleen moet de boot dan wel de andere kant op varen.”


In de verte, uitkijkend over de kassen, zie je de containerschepen varen vanuit het kantoor van Edward. Klik hier voor een vergroting

Het moge duidelijk zijn, VB Group is neergestreken op een unieke plek, pal aan het verkeersplein bij Westerlee in een 15 meter hoog pand, met kas op het dak.


Bij het pand is ook 2000 vierkante meter waterberging aangelegd, afgestemd met het Hoogheemraadschap Delfland. Daarnaast moet er nog groen aangelegd worden.

“Daarmee is het direct duidelijk dat wij als turnkeyspeler actief zijn in de glastuinbouw en bovendien tikken we dankzij de glasconstructie de vijftien meter aan. Dat was een van de eisen om hier te mogen bouwen en goed op te gaan in de omgeving.”


De entree, waarbij via een trap omhoog de receptie en daarachter het atrium en de kantoren kunnen worden bereikt. De bedrijfshal zit achter de wand links.

Ruimte tekort
In 2018 kreeg VB Group, nadat aan alle eisen was voldaan, een ‘go’ van de gemeente om op de plek waar toen nog een kleine kas en bedrijfswoning stonden, te bouwen. Er ging een flink voorbereidingstraject aan vooraf. “In 2015 zaten we alweer vijftien jaar even verderop op het veilingterrein van De Lier en bleek dat, ondanks drie verbouwingen, we toch weer ruimte tekortkwamen. Een vierde verbouwing was alleen economisch niet meer verstandig en dus is toen het traject gestart om te verhuizen en nieuw te gaan bouwen.”


Het GPR-duurzaamheidscertificaat, waarop VB zo trots is, staat op een mooi plekje in het atrium.

Duurzaamheidscertificaat
In het nieuwe pand, mét een GPR-duurzaamheidscertificaat met hoge scores op de themagebieden energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde, kan het Westlandse bedrijf verder groeien. Momenteel werkt er zo’n 45 man. In het nieuwe pand is ruimte voor zo’n 15 man extra, bijvoorbeeld voor stagiaires. “Die goed inpassen werd met de beperkte ruimte in ons oude pand een steeds grotere uitdaging.”


Op het dak van de bedrijfshal liggen 390 zonnepanelen, goed voor 110.000 KWh per jaar en voldoende voor VB om energieneutraal te zijn.

Thuiswerkers terug
Begin dit jaar werd het nog wel even spannend. Eerst leverde harde wind vertraging op bij het beglazen van de kasconstructie en daarna kwam corona. “Toen moest vrijwel iedereen opeens thuiswerken en dacht ik wel even: ‘Waarom hebben we ook alweer zo’n groot, nieuw kantoor nodig?’ Maar nu steeds meer collega’s weer op kantoor zijn en we alle ruimte hebben om de coronaregels toe te passen, is dat direct weer duidelijk waarom en ben ik blij dat we nu hier zitten.”


Onder de trap stapt men het VB Café binnen.

Visitekaartje
Het nieuwe pand biedt VB ook de mogelijkheid om evenementen te organiseren. Het atrium, in kasvorm, leent zich hier goed voor. “Eind augustus hebben we hier bijvoorbeeld kleinschalig een burendag kunnen organiseren en recent zijn er ook studenten van de Haagse Hogeschool langs geweest. Ons nieuwe pand is dan direct een mooi visitekaartje waarmee wij technische studenten kunnen binden.”


Het kantorenblok in het nieuwe pand telt twee verdiepingen.

Speciale zonwering
Als turnkeyspeler met totaalprojecten, energie en klimaat als focuspunten mag het geen verrassing zijn dat het pand zelf ook van alle technische gemakken voorzien is. De kantoorruimtes zijn bijvoorbeeld allemaal uitgerust met zit-sta-bureaus en speciale zonwering helpt zowel met het buitenhouden van de zon als met isoleren. “Zomers zuigen we hier tussen zonwering en glas de warmte af om die op te slaan en elders in te zetten, terwijl we ’s winters warmte lucht tussen de zonwering en het glas inblazen als extra isolatiebuffer.”


De kantoren zijn uitgerust met speciale zonwering.

In de kantoren zit triple glas en in het atrium dubbelwandig thermopane glas, het gevolg van een zorgvuldige afweging tussen ZTA (zontoetredingsfactor) en LTA (lichttoetredingsfactor). Daarbij zorgt de keuze voor glas en zonwering ook voor geluidsisolatie. “Je hoort hier het verkeer eigenlijk niet, terwijl je de auto’s en vrachtwagens af en aan ziet rijden.”


Om optimaal gebruik te maken van met de zon opgewekte elektriciteit kan warmte en koude opgeslagen worden in twee onder het gebouw verwerkte buffervaten van elk 30.000 liter, waarmee de warmtebehoefte voor de nacht en de koudebehoefte voor de dag kan worden uitgebalanceerd.

Gasloos
Ook los van de zelfontwikkelde isolerende zonwering zit het pand klimatologisch vernuftig in elkaar. Het pand heeft geen gasaansluiting meer en warmtepompen en warmte-koude-buffers verwarmen en koelen zowel het atrium, de kantoren als de hal. “Op termijn kunnen we ons aansluiten op aardwarmte of waterstof. De leidingen hiervoor liggen al klaar. Verder maken we gebruik van hogedrukverneveling die gekoppeld is aan een omgekeerde osmose-installatie, net zoals telers die gebruiken.”


Een hogedrukvernevelingsinstallatie van MJ Tech kan de planten een extra verkoelend effect geven, maar als de luchtvochtigheid in de buitenlucht hoog genoeg is, kunnen de luchtramen dicht blijven en zorgen de warmtepompen voor genoeg koeling.

‘Laten zien dat het anders kan’
Hoewel een grote officiële opening vanwege corona nog even op zich moet laten wachten, heeft Edward al veel leuke reacties gehad op de nieuwbouw. “Dat is ergens toch wel een beloning voor het vele denkwerk dat er in het pand zit. We willen het verhaal van de sector met dit pand vertellen en ook laten zien dat het anders kan. Als mensen dat dan ook zien en daar enthousiast over zijn, dan is dat mooi en krijgen wij daar weer energie van.”


De bedrijfshal is vijftig procent groter dan de oude hal en is nu ook uitgerust met een laaddock voor vrachtwagens.

Bijvoorbeeld om weer nieuwe projecten op te starten, zoals in China waar diezelfde middag een vrachtwagen voor aan het dock stond.


Om de vereiste bouwhoogte van vijftien meter te halen en niet met vier verdiepingen te hoeven werken – “nu blijven de lijnen tussen de collega’s lekker kort” –, is het pand vier meter ‘opgetild’. Onder het pand is er zodoende ruimte voor 30 parkeerplaatsen en kunnen elektrische auto’s opgeladen worden. 

Foto's: Kees Stuip, Rolf van Koppen Fotografie en GroentenNieuws

Voor meer informatie:
VB Group 
info@vb.nl 
www.vb.nl  
 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven