"Voor menig sierteler is eerste halfjaar qua omzet in lange tijd niet meer zo goed geweest"

Tot medio maart was er overall gezien sprake van prima (afzet)omstandigheden voor de sierteelt. Daarna kwam de afzet van zowel de snijbloemen en kamerplanten (onder glas) echter compleet stil te liggen. René Boots van ABAB geeft een overzicht, waaruit blijkt dat voor menig sierteeltbedrijf de omzet het afgelopen half jaar in lange tijd niet zo goed is geweest.

Aansluitend op het stilliggen van de afzet nam de aanvoer van stek uit Afrika fors af vanwege de sluitende grenzen en het stilvallende (vracht)vluchtverkeer. Anderzijds daalde ook de toevoer van bloemen uit verre landen fors.

Gaandeweg kwam hier wel een duidelijke positieve kentering in, maar met duidelijke verschillen tussen de diverse bloemen en planten. De planten hebben na een korte dip een zeer goed herstel weten in te zetten. Meerdere sierbloemenbedrijven die geheel of gedeeltelijk in productie zijn gebleven, hebben een groot deel van het eerder opgelopen omzetverlies al weer goed weten te maken.

De start van het perkgoedseizoen viel nagenoeg samen met de uitbraak van het coronavirus in Nederland. De vroege producten konden daardoor niet tot beperkt vermarkt worden. Relatief snel kon vooral de binnenlandse handel weer de weg naar de consument vinden wegens onze intelligente lockdown. En het gefaseerd opengaan van de grootste exportlanden heeft voor een uitstekend gevolg gezorgd. Voor menig bedrijf is de eerste jaarhelft qua omzet in lange tijd niet meer zo goed geweest.

Boomkwekerij
Ook de boomkwekerij kende een prima begin van 2020 tot medio maart. Over het algemeen liep toen voor de meeste bedrijven het seizoen toch al aardig op zijn einde. Zij zijn dus relatief beperkt geraakt door de coronacrisis en kennen een goed tot prima najaarsafzet 2019 en voorjaarsafzet 2020. Uitzondering hierop betreft de laanbomen, waar de afzet door de coronacrisis stil is komen te liggen en tijd nodig heeft gehad om weer op gang te komen.

Komkommers
Het was een moeilijk halfjaar voor de afzet van komkommers. Voor de komkommerteelt is dit in grote lijnen vergelijkbaar met het eerste halfjaar van 2019. Het is dus geen direct effect van de coronacrisis, hoewel dit wel enige invloed had op de afzet. Prijsherstel trad, evenals in 2019, eind juni op. Dit herstel was in 2019 echter beter en constanter van aard dan nu het geval is. Eind augustus en september zijn nog belangrijk voor het rendement in 2020, maar een goed jaar gaat het niet snel meer worden.

Tomaten en paprika
De tomaten- en paprikateelt hebben langere tijd een normaal tot goed prijsverloop gekend. Voor de tomatenteelt kwam hier in juni een kentering in en is het nog steeds lastig. Hier heeft de paprikateelt minder last van. Ook hier zijn de komende maanden nog belangrijk voor het te behalen rendement in 2020.

Aubergines
Aubergines hebben een erg slechte prijsvorming gekend in de eerste jaarhelft. Vanaf juli is er wel duidelijk sprake van herstel.

Glasaardbeien
De glasaardbeien hebben duidelijk het best gepresteerd van alle vruchtgroentegewassen. Deze gaan een (erg) goed jaar tegemoet. Ondanks dat producties wat achterbleven ten opzichte van gemiddeld, heeft de prijsvorming dit ruimschoots gecompenseerd.

René bespreekt ook de ontwikkelingen op het gebied van personeel en voor vollegrondsgroenten, champignons, paddenstoelen en fruit. Bekijk daarvoor het hele overzicht hier.

Voor meer informatie:
ABAB Accountants en Adviseurs 
www.abab.nl
info@abab.nl 

René Boots
rene.boots@abab.nl 
077-3217734


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven