Een drogere kas dankzij ontvochtigen met zout

De relatief hoge luchtvochtigheid in de kas was een van de belangrijkste redenen voor de Hongaarse kruidenteler
Akkos om te investeren in een ontvochtiger. Ongeveer vier jaar geleden installeerde men er het ontvochtigingssystemen van Agam Greenhouses, met de plant als spekkoper.

Het bijzondere aan dit systeem is dat het de lucht droogt door middel van hygroscopie (dwz., middels wateraantrekkend zout). Dit biedt een oplossing voor botrytis en bespaart energie. Momenteel zijn er wereldwijd 825 van deze machines operationeel. Ze worden voornamelijk gebruikt in de teelt van sierplanten, maar ook in cannabis en binnenkort eindigt een proefperiode van drie jaar met tomatengewassen.

Het systeem van Akkos

Van 100 naar 70% luchtvochtigheid
Bij Akkos telen ze verse kruiden in een plastic kas van 3 hectare. Lange tijd hadden ze problemen met een hoge luchtvochtigheid van ongeveer 100% en wilden ze dit percentage verlagen. “Omdat we telen in een plastic kas is het relatieve luchtvochtigheidspercentage hoog. Maar omdat het invloed had op de kwaliteit van onze producten waren we op zoek naar een apparaat dat het luchtvochtigheidsniveau kon verlagen naar 70%, wat voor ons ideaal is.”

In hun zoektocht naar een ontvochtiger kwamen ze uit bij de VLHC (Ventilated Latent Heat Converter) van Agam Greenhouses, een Israëlisch bedrijf. “We kregen contact met Chaim Edelman van Agam Greenhouses en nadat we hoorden over de voordelen betreffende luchtzuivering besloten we 2 machines te installeren als proef. Nadat we de positieve testresultaten zagen, hebben we besloten er nog 6 aan toe te voegen. Nu hebben we 8 machines die de lucht zuiveren van onze plastic kas.”

Ze installeerden de machines ongeveer 4 jaar geleden en zijn nog steeds ingenomen met de resultaten. “De machines verlagen de RH naar 70%. Alleen op hele regenachtige winterdagen blijft het percentage soms hangen op 75, maar meestal is dit 70. Dit biedt voordelen voor ons gewas, omdat we minder ziektes hebben en een stabieler gewas.”

Hij voegt eraan toe dat ze in de jaren dat ze de machine gebruiken nooit problemen hebben gehad. “Ze werken nog altijd erg goed, zelfs zonder problemen en onderhoud."

Energie besparen
Voor Akkos is de belangrijkste reden voor het gebruik van de VLHC het feit dat de relatieve luchtvochtigheid in de kas wordt verminderd. Maar naast de ontvochtiging en constante filtering van luchtsporen kunnen ze ook verwarmen en koelen. Dat maakt het systeem nog kosten- en energiebesparender. “Uit onderzoek dat over de hele wereld is uitgevoerd, blijkt dat de energiebesparing 40 tot 70% hoger ligt dan bij een reguliere ontvochtiger.”

Klik hier voor een vergroting

Hoe werkt het?
De ontvochtigingssystemen van Agam zijn hygroscopische systemen. De technologie zorgt ervoor dat er luchtcirculatie mogelijk is door gesloten thermische schermen, zonder dakventilatie. Dit levert een optimale en uniforme luchtvochtigheid en temperatuur, terwijl het energieverbruik en de CO²-uitstoot tegelijk flink wordt verlaagd.

Maar hoe werkt het? Edelman licht het proces toe. “De systemen van Agam gebruiken speciale hygroscopische pekel, die de conversie van vochtige lucht naar droge lucht mogelijk maakt. Doordat de lucht door de hygroscopische zoutoplossing passeert worden ook luchtsporen uitgefilterd. Beide factoren voorkomen de verspreiding van ziektes, verbeteren de opbrengst, verminderen gewasverliezen aanzienlijk en besparen geld op gewasbeschermingsmiddelen.”


Het systeem van de Chinese rozenteler Lynch, die een bedrijf hebben in Yunnan, China

Enorme toename in vraag van cannabistelers
De meeste systemen worden gebruikt door siertelers. In de laatste twee jaar is er echter een enorme toename in de vraag van cannabistelers. “De reden hiervoor is het feit dat het systeem de kans op Botrytis vermindert en energie bespaart,” legt Edelman uit.

Momenteel zijn er 825 systemen operationeel wereldwijd. “We hebben machines in Nederland, Noorwegen, Denemarken, Australië, China, Japan, de VS, Canada, Hongarije, Frankrijk, België, Duitsland, Israël, Finland, Italië, Portugal, Spanje en Zweden.”

Proef met tomaten
Drie jaar lang hebben ze een proef gedaan met het systeem in een tomatenkas. Binnenkort worden de resultaten bekend gemaakt, maar volgens Edelman zien die er vooralsnog veelbelovend uit.

Voor meer informatie
Agam Greenhouse Energy Systems Ltd.
Chaim Edelman
chaim@agam-energy.com
Tel. +972-8-9403050
Fax.+972-8-9403232
www.agam-greenhouses.com
www.agam-energy.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven