Glastuinbouw valt positief op op meetlat risico gewasbescherming

De glastuinbouw gebruikt steeds minder toxische gewasbeschermingsmiddelen. Hierdoor is het risico van gewasbeschermingsmiddelen uit kassen voor biodiversiteit en waterleven in de periode 2012-2016 afgenomen. Dit in tegenstelling tot diverse open teelten, waar het risico toenam, zo valt op te maken uit cijfers die het Compendium voor de Leefomgeving (CLO) onder de aandacht brengt. 

Het gebruik van toxische middelen in de glastuinbouw was al laag, maar is tussen 2012 en 2016 nog verder gedaald. Ook in de bloembollenteelt, de boomteelt en de fruitteelt is het gebruik van toxische middelen gedaald.  

De Nederlandse overheid heeft in de nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst beleid geformuleerd voor duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Conform de EU-Richtlijn duurzaam gebruik pesticiden betekent duurzaam gebruik onder andere vermindering van de risico's van gewasbeschermingsmiddelen voor de biodiversiteit, waaronder het waterleven.

Glastuinbouw gebruikt minder toxische middelen
Deze doelstelling is voor veel teelten niet gehaald: met name in de open teelten is het berekende risico voor het waterleven in 2016 namelijk met ruim 30 procent gestegen ten opzichte van 2012.

De glastuinbouw springt er positief uit. Het berekende risico is afgenomen door, in tegenstelling tot de open teelten, volgens het CLO door minder gebruik van toxische stoffen.

Bekijk hier alle cijfers. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven