Schoon substraat draagt bij aan een gezonde teelt

De Verenigde Naties hebben 2020 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Plantgezondheid. Voor planten en gewassen geldt dat het substraat waarin ze geteeld worden sterk medebepalend is voor hun gezondheid. Eén van de manieren die bijdragen aan de preventie van plantenziekten en plagen die (sier)gewassen aantasten, is de teelt starten met schoon en zuiver substraat. 

Vrij van plaagorganismen
“De NVWA beschouwt ondermeer RHP Horticulture-gecertificeerde grond als een doeltreffende systeembenadering om te garanderen dat het groeimedium vrij is van plaagorganismen,” zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in verband met importeisen hierover op haar website. De fytosanitaire eisen voor RHP-gecertificeerde grondstoffen en substraten zijn zelfs uitgebreider dan de EU-regelgeving. En substraatproducenten leveren wereldwijd teeltmedia onder het RHP-keurmerk aan kwekers.

Ketencontrolesysteem
Het ketencontrolesysteem voor het RHP-keurmerk begint al in de vroegste fase bij de grondstofwinning – waar risico's kunnen optreden – en gaat door tot het substraat bij de kweker wordt afgeleverd. In die productieketen worden strenge eisen gesteld aan hygiëne, opslag en transport van grondstoffen en substraat. De processen en producten worden onafhankelijk gecontroleerd door een certificerende instelling, zoals ECAS of Kiwa. Juist deze ketencontrole zorgt ervoor dat risico’s op ziekten of plagen zoveel als mogelijk worden beperkt. Het geeft de grootst mogelijke zekerheid dat het substraat zuiver en schoon is voor een gezonde start van de teelt.

bron: RHP


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.