"maak haast met aantonen legale situatie bij provincie"

Stikstofdepositie blijft gemoederen bezig houden

Er blijven zich nieuwe ontwikkelingen voordoen op het gebied van stikstof en het stikstofdeposito. AAB volgt deze ontwikkelingen en deelt graag de nieuwste ontwikkelingen. Zo zijn er een eindadviezen van de commissies Remkes en Hortdijk uitgekomen. Maar wat betekent dat voor telers?

Eindadvies commissie Remkes en commissie Hordijk
De commissie Remkes heeft zijn eindadvies gegeven over het beleid dat de oude PAS moet vervangen. Hiernaast heeft de commissie Hordijk de meet- en rekensystematiek (AERIUS) beoordeeld.

Wat betekent dit voor de glastuinbouw?
-          De eisen voor stookinstallaties zullen strenger worden. Met de standaard DeNOx zal het lastig worden om aan deze normen te kunnen voldoen, met name bij kleinere installaties (< 1 MWe).
-          De emissienorm van kleine houtketels (< 50 MW) wordt verlaagd naar 100 mg/Nm³. Voor bijvoorbeeld houtkachels < 5 MW is deze norm nu nog 275 mg/Nm³!
-          Het nieuwe stikstofbeleid treedt mogelijk per 1 januari 2022 al in werking. Hierna zal er (weer) strenger gecontroleerd worden of u over een natuurvergunning beschikt.

Wat kan AAB voor de teler doen?
-          Advies over de mogelijkheden om stikstofuitstoot te reduceren.
-          Vaststellen huidige stikstofdepositie om vaststellen of de teler een natuurvergunning moet hebben (depositie > 0,005 mol/ha/jaar).
-          Uitwerken mogelijkheden en vervolgstappen om tot een vergunbare situatie te komen.*
-          Aanvragen natuurvergunning.

*Als kan worden aangetoond dat sprake was van een legale situatie onder de PAS dan kunnen telers in aanmerking komen om door de provincie gelegaliseerd te worden. De provincies willen dergelijke situaties dit jaar nog in beeld hebben.

Voor meer informatie:
AAB

www.aabnl.nl

Henk van Koppen
0174 - 637 637
h.vankoppen@aabnl.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.