'Machtige' boeren en tuinders strijden voor geborgde zetels in waterschap

De macht van boeren en tuinders in de waterschappen zou te groot zijn. Tenminste, dat vond Kamerlid Laura Bromet van GroenLinks. Het gevolg: debat, discussie en nu de dreiging van het verdwijnen van de geborgde zetels. Reden voor een consultatie van alle betrokken partijen, waaronder dus de 'machtige' boeren en tuinders. Ook zij kunnen, net als tegenstanders van de geborgde zetels, hun stem hier laten horen

LTO fel tegen
Dat doet ook LTO Nederland, fel tegenstander van het schrappen van geborgde zetels. Een waterschap is niet voor niets een ‘functionele belangendemocratie’, waarin de belangen goed vertegenwoordigd moeten zijn, steekt LTO van wal. Zonder geborgde zetels is het gevaar levensgroot aanwezig dat de partijen in het bestuur van het waterschap besluiten nemen die wel direct van invloed zijn op de bedrijfsvoering van de boer en tuinder zonder dat die daarbij betrokken is geweest.

De taken van het waterschap, te weten droge voeten, waterbeheer en schoon water, raken de boer in bijna alle facetten van de bedrijfsvoering. Vanwege het grote belang worden agrarische ondernemers ook nog eens voor grote bedragen aangeslagen door het waterschap. Dat staat in geen verhouding tot wat een burger betaalt.

Tenslotte is de inbreng vanuit de geborgde zetels buitengewoon waardevol vanwege de ingebrachte kennis van de sector, van het gebied en draagt de betrokkenheid bij aan het draagvlak voor de besluiten. 

Lees hier het hele bericht en de oproep tot actie van LTO.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven