Energiemodel biedt zekerheid voor toekomstgerichte kwekers

Tholen - Wanneer kwekers bezig zijn met hun toekomstvisie op energiegebied kunnen daar een hoop vragen bij komen kijken. Welke duurzame bronnen of efficiënte technieken kunnen zij het beste gebruiken en met welke dimensionering? Hoe worden deze duurzame bronnen en technieken optimaal ingezet en wat is het gevolg voor de energiekosten? Sebastiaan Cretier, adviseur energie bij AAB, helpt hen daarbij.

Model maakt samenspel energietechnieken inzichtelijk
AAB heeft een model ontwikkeld waarmee zij berekenen hoe de energiestromen er voor een kweker uit gaan zien na een beoogde aanpassing of uitbreiding in de energievoorziening.

Sebastiaan legt uit hoe dat werkt: “We maken voor bedrijven een uitgebreid model van hun energievoorziening. Hierin laten we zien hoe de invulling van hun energiebehoefte er de komende jaren uit gaat zien, wanneer zij voor grote aanpassingen in hun energie installaties staan of een compleet nieuw bedrijf willen bouwen. We kijken bijvoorbeeld naar welke bronnen voorzien de kas in de behoefte van warmte, elektriciteit en CO2? Met behulp van het model doen wij vervolgens een economische optimalisatie van de inzet van alle bestaande en nieuwe energiebronnen met als uitgangspunt de energiebehoefte van de kas.

Wij kunnen daarbij verschillende combinaties maken van duurzame en efficiënte technieken zoals: WKK, warmtepomp, restwarmte, aardwarmte en aquathermie. Ook houden we rekening met kostenafhankelijkheden van externe aard. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de energiebelasting, transportkosten of een CO2 heffing. We kunnen verschillende scenario’s doorrekenen door bijvoorbeeld te variëren in energie marktprijzen, belastingen en heffingen. Daarmee kunnen wij telers een goed beeld geven van de gevolgen van externe invloeden voor de inzet van hun energiebronnen en de te verwachten  energiekosten.”

Zwalkend beleid overheid maakt keuzes maken lastig
Sebastiaan merkt dat veel telers interesse hebben in het model. “Ik merk op dat telers graag zekerheid willen hebben. Het ‘zwalkende beleid’ van de overheid helpt hen niet echt. Er is rondom het beleid voor verduurzaming veel onduidelijkheid en ons model biedt de teler daarbij meer zekerheid en inzicht”, vertelt hij. Sebastiaan heeft een adviserende rol naar de kwekers toe. Zoals hij het zelf noemt: “Ik help kwekers om door de hoepels van de energiemarkt te springen.”

AAB biedt niet alleen een adviserende rol maar zij kunnen kwekers ook begeleiden bij de implementatie van nieuwe energie technieken. De specialisten van afdeling techniek bij AAB, zorgen ervoor dat de a.d.h.v. het model geadviseerde techniek, daadwerkelijk kan worden ingepast op het bedrijf.

Voor meer informatie: 
AAB
www.aabnl.nl 
info@aabnl.nl  

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.