Sturen van compactheid met blauw licht biedt (nog) onvoldoende perspectief voor praktijktoepassing

Een belangrijk kwaliteitskenmerk van pot-, perk- en kuipplanten is compactheid. Om planten compact te houden, worden chemische groeiregulatoren gebruikt. Het gebruik hiervan staat echter in toenemende mate onder druk en verwacht wordt dat het gebruik ervan op termijn verder ingeperkt zal worden.

Daarom is in drie opeenvolgende kasproeven onderzocht of de compactheid gestuurd kan worden met de spectrale samenstelling van het licht. In de 1e proef, winter 2015/2016, gaf een hoger percentage blauw licht en het wegnemen van de natuurlijke schemering (door belichten tot na de natuurlijke schemering) compactere planten bij Fuchsia. Bij vier Hibiscussoorten was er echter geen effect. In de 2e proef, najaar 2016, was er weinig tot geen verbetering van de compactheid van Fuchsia, pelargonium, petunia en viool. In de 3e proef vanaf maart 2017 met dezelfde gewassen was het resultaat afhankelijk van het gewas en de cultivar.

Hieruit blijkt dat het sturen van compactheid met blauw licht (nog) onvoldoende perspectief biedt voor praktijktoepassing. Het wegnemen van de natuurlijke schemering biedt wel mogelijkheden, omdat het bijna altijd gunstig is voor de compactheid en het eenvoudig zonder extra kosten toe is te passen.

Het rapport werd in maart 2018 reeds gepresenteerd, maar is (nu pas) in te zien.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.