Bollensector niet blij met zagen aan poten Pact van Teylingen

Tholen - In het Pact van Teylingen hebben verschillende gemeenten uit de Bollenstreek afspraken gemaakt over de gewenste toekomstige ontwikkeling van de streek. Daarin is de visie opgenomen dat verdere verstedelijking zou moeten worden tegengegaan en cultuur en recreatie/toerisme zoveel mogelijk behouden moet blijven. Ook zou de bollenteelt beschermd moeten worden. Minimaal 2625 hectare zou behouden moeten blijven voor de bollencultuur.

In de betreffende gemeenten is de laatste tijd discussie of dit Pact, in zijn huidige vorm, nog wel bestaansrecht heeft. Is het behoud van zoveel bollen(grond) verdedigbaar t.o.v. allerhande andere 'urgente ruimteclaims'? (zie bijv. deze publicatie in blikopnoordwijkerhout en deze publicatie in het Leidsch Dagblad)

Ja, zeggen LTO, KAVB, Kring Bollenstreek en Anthos. In een gezamenlijk schrijven verdedigen zij de gemaakte afspraken. "Juist de unieke combinatie van bloembollenteelt en -handel, sierteelt en toerisme zorgt nog steeds voor een sterke economische basis van de streek. Hierbij voorop staat het behoud van voldoende areaal bollengrond en ruimte voor handelsbedrijven om op locatie uit kunnen breiden om ook in de toekomst te kunnen zorgen voor een vitaal agrarisch ondernemersklimaat, waar toekomstige jonge ondernemers op een gezonde en verantwoorde wijze kunnen blijven ondernemen."

Sector is belangrijk voor de bollenstreek
Rik Pennings, afdelingsbestuurder LTO Duin- en Bollenstreek: “Wij zien ook de maatschappelijke druk die er is voor woningbouw en andere ruimtelijke claims. Hierover willen wij graag in gesprek gaan met de betrokken gemeenten. Ook nodigen wij gemeentebestuurders en ambtenaren graag uit om de boer – of liever gezegd de kwekerijen - op te gaan, om te laten zien hoe belangrijk onze sector is voor de bewoners, voor het toerisme en voor het gehele bedrijfsleven in onze mooie bollenstreek. We bieden onze kennis en ons netwerk graag aan.”

Henk Westerhof, voorzitter van Royal Anthos: "In de Duin & Bollenstreek zijn grote, internationaal opererende handelsbedrijven actief, die bloembollen en vaste planten over de hele wereld exporteren. Deze bedrijven maken onderdeel uit van het bollencomplex en moeten ook in de toekomst gefaciliteerd worden om vanwege de ontwikkelingen in de internationale markten op locatie uit te kunnen breiden. Vergeet niet dat deze bedrijven een belangrijke werkgever zijn en in de richting van toeleveranciers en transportondernemingen voor veel economische spin-off in de Duin & Bollenstreek zorgen."

bron: LTO Noord, KAVB, Kring Bollenstreek & Royal Anthos 

beeld: GOM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven