Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arjan Rood, De Wit Bloembollen BV

Geen dagen meer kwijt aan uren tellen met Real Management in de bloembollen

Wie nog nooit een tulpenkwekerij van binnen heeft gezien, kan zich er misschien weinig bij voorstellen: achter die kleurrijk gevulde vaas op tafel ligt een complete wereld van techniek, systemen en data. Het is een uitdaging om al die losse onderdelen zo met elkaar te verbinden dat het eindresultaat van de beste kwaliteit is. Eén van de hoofdrollen daarin is weggelegd voor slimme software, zoals in het project Real Management in de bloembollen.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland en het Europese landbouwfonds ELFPO. Eén van de deelnemers is Arjan Rood. Als eigenaar van De Wit Bloembollen BV werkt hij elke dag aan en met uiteenlopende technieken, systemen en data om te komen tot de beste bossen tulpen. “In onze kassen in Bovenkarspel broeien we zo’n 25 soorten tulpen, voornamelijk op water. We leveren de bossen verpakt en verzorgen ook het transport. De laatste tien jaar is de schaalvergroting in onze sector enorm. Dat leidt tot grote kwekerijen die ook grootschalig willen afzetten. Automatisering speelt daarin een belangrijke rol. In de kas komt nauwelijks handwerk meer voor. Je kunt dus in feite groeien in volume zonder dat je er meer personeel voor nodig hebt. Dat betekent wel dat al die systemen, robots en machines des te belangrijker zijn. Het is fijn als ze goed werken, maar in de praktijk vormen ze vaak allemaal kleine eilandjes binnen je bedrijf. Ik liep al een poosje rond met het idee en de wens om die losse onderdelen beter met elkaar te verbinden. Zo kwam ik uiteindelijk via Karel Bolbloemen BV bij Blue-bi Systems terecht. Met drie bedrijven (ook De Hout Bolbloemen doet mee) vormen we als het ware een kopgroep voor de producten van Blue-bi Systems, die werken aan steeds meer verbinding tussen alle hard- en software die wij als agrarisch bedrijf gebruiken. Het liefst zou ik net als in een cockpit in één oogopslag de stand van zaken van m’n bedrijf willen bekijken: met het project Real Management in de bloembollen als basis en de voortdurende ontwikkelingen binnen Blue-bi Systems wordt dat steeds meer werkelijkheid. Het is prettig dat je -gedeeltelijk- kunt vertrouwen op automatisch gegenereerde data. Dat is niet alleen praktisch; het brengt ook rust.”

Inmiddels werkt Arjan met een aantal door Blue-bi Systems ontwikkelde modules. “De eerste module was het urenpakket. Onze medewerkers geven aan hoe laat ze binnenkomen en weggaan én wat ze hebben gedaan. Op die manier kunnen wij precies zien hoeveel tijd er wordt besteed aan welke taak. En met die gegevens kun je vervolgens je bedrijfsvoering bijstellen. De tweede module waarmee we zijn gaan werken is het loonpakket. Eerder was het allemaal handwerk: alle urenbriefjes moesten per persoon en per dag worden ingevoerd in de computer. Dat gebeurt nu automatisch.”

Uniform overzicht
Binnen het samenwerkingsverband en het Europese project is Blue-bi Systems de uitvoerende partij. Met een klein team werkt Reinier Weerts aan innovatieve software voor de agrarische sector. Reinier: “We zijn gestart met bolbloemenbedrijven, maar onze modules zijn beschikbaar voor de agrarische sector in het algemeen. We zijn er júist op gericht om zaken eenvoudiger te maken en dus zijn onze producten breed inzetbaar. Aan de ene kant kijken we naar oplossingen om handwerk weg te nemen, aan de andere kant kijken we naar de bruikbaarheid van data in het algemeen – deze laatste is het speerpunt van Real Management in de bloembollen. Daarom ontwikkelen we eigen software en kijken we tegelijkertijd naar manieren waarop we bestaande systemen met elkaar kunnen koppelen. We willen zoveel mogelijk gegevens uniform bij elkaar brengen, van het aantal gewerkte uren tot het klimaat in de kas en de koelcellen. Geen stapels papier en vier computerschermen met allerlei Excelbestanden meer, maar handige overzichten die je in een paar klikken eenvoudig met elkaar kunt vergelijken.”

Naast de personeelsadministratie is het pakket van Arjan onlangs uitgebreid met een module voor het klimaat in de koelcel. Arjan: “De doorontwikkeling van de modules en software gebeurt stap voor stap, dus we gebruiken deze module nu voor onze nieuwste koelcel. We kunnen het klimaat monitoren en data met elkaar vergelijken en daarop anticiperen. Ja, ik ben er heel tevreden mee. Dat maakt meteen dat het wat mij betreft allemaal nog veel sneller zou mogen gaan, maar ik ben me ervan bewust dat juist die eenvoud de nodige tijd kost.” Die tijd gaat niet alleen naar het ontwikkelen van de software maar ook naar andere belangrijke partners. Reinier: “Om koppelingen te kunnen maken met bestaande systemen, zoeken we samenwerking met de leveranciers van die hard- en software. We willen niet het wiel opnieuw uitvinden; daar is weinig slims aan.”

Gevraagd en ongevraagd feedback
“Innovatieve oplossingen als deze komen pas goed uit de verf als er meerdere mensen en partijen enthousiast over zijn. De werking ervan zit dus echt in het sámen doen. Als eerste deelnemende bedrijven geven we regelmatig gevraagd en ongevraagd feedback aan Blue-bi Systems. Wij geven aan wat we nodig hebben en zij kijken vervolgens wat er mogelijk is. Ervaringen met elkaar uitwisselen zorgt ervoor dat je verder komt. Kijk maar naar het begin van dit alles. Iedereen heeft ideeën, wensen, ambities, maar als ik de onze niet had uitgesproken naar mijn collega’s van Karel Bolbloemen BV hadden we nu misschien nog altijd met urenbriefjes in de hand gelopen. Terwijl we daar nu alweer twee jaar vanaf zijn. Zo zie je maar dat het belangrijk is om binnen én buiten de sector dingen met elkaar te delen. Op die manier worden losse eindjes aan elkaar geknoopt tot -in dit geval- een mooi proces en een mooi project.”

bron: Greenport NHN

Publicatiedatum: