Start-up SMARTKAS sluit in korte tijd joint venture overeenkomst met Dubai

Tholen - Het is een opvallende prestatie: drie maanden na de officiële oprichting en inschrijving bij de Kamer van Koophandel heeft SMARTKAS, gevestigd in Amsterdam, een joint venture gesloten met de regerende Sjeik van Dubai.

Eind juli werd het contract getekend om de woestijnregio te gaan voorzien van kassen met daarin alle hightech technieken samengebracht, die er momenteel voorhanden is. Het moet de Verenigde Arabische Emiraten meer voedselzekerheid geven. 


Ceremoniële ondertekening van de overeenkomst tussen SMARTKAS en HBK Department of Projects, opgezet door Zijne Hoogheid Sjeik Hamad bin Khalifa Al Nahyan om de land- en tuinbouw in de VAE te ontwikkelen.

Voor de komende tien jaar heeft SMARTKAS met het sluiten van deze samenwerkingsovereenkomst, waar vele hectares zand omgedoopt worden tot vruchtbaar gebied voor de bevolking aldaar, garantie op het uitvoeren van opdrachten voor de Sjeik. Het eerste project zal een kas van 10 hectare zijn net buiten Dubai.

Onderdeel van de joint venture overeenkomst is dat SMARTKAS zich van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022 ten toon mag stellen op de Dubai Expo. Op dit evenement zal de start-up de kas van 10 hectare presenteren. Ook zal de start-up op de Expo meer vertellen over de technieken, waaronder drones, AI en blockchain, die men in de kas wil in gaan zetten. 

Schakel tussen Sjeik en techniek
SMARTKAS zelf is geen kassenbouwer, maar een agritechbedrijf dat ook glastuinbouwtechniekbedrijven samenbrengt. Het bedrijf, met dr. David Meszaros als CEO en oprichter, is blij met samenwerkingen met het grootste deel van Nederlands meest ervaren en innovatieve kassenbouwers.

Zij hebben aangegeven in SMARTKAS te geloven en zijn inmiddels gecontracteerde partners, evenals staal- en glasfabrikanten, water- en energietechniekbedrijven en ingenieurs en adviseurs. "Het is dan ook niet de intentie om te concurreren met andere partijen, maar om de samenwerking aan te gaan", aldus Meszaros. 

Het is de visie van de CEO om vers drinkwater en voedsel een mensenrecht te maken. "Dit bereik je alleen samen. Onze oplossing is een door AI bestuurde, drone en robotica geassisteerde, volledig geautomatiseerde en onbemande constructie, die overal ter wereld kan worden geïnstalleerd, zónder gebruik van externe waterbronnen, elektriciteit of chemische gewasbescherming."

Verkoper en businessontwikkelaar Maarten van Eck vult aan: "Wat wij doen is het samenbrengen van de beste technieken die er zijn, waarbij wij als schakel tussen de Sjeik en de glastuinbouwtechniekbedrijven fungeren en altijd de projecten zelf leiden." 

Maarten is één van de inmiddels al zeventig mensen die zich inzetten voor het jonge bedrijf, overigens veelal nog pro deo, benadrukt hij. Maarten is vanaf dag één betrokken bij de start-up. "Iedereen die zich aansluit doet dat omdat zij echt in dit project geloven."

Een begrip worden in de markt
Door de joint venture met Dubai heeft SMARTKAS ook toegang tot de Dubai Port World, een van de grootste beheerders van containerterminals ter wereld.

De volgende stap voor het bedrijf is nu om aan te sluiten op deze toeleveringsketen. "Zo kunnen wij onze oplossing aan meer dan honderd landen wereldwijd aanbieden", blikt Meszaros vooruit. "Door het aangaan van contracten met marktpartijen, inkooporders, joint ventures en projectfinancieringsovereenkomsten zijn onze wereldwijde operaties verzekerd voor het komende decennium. Daarbij zullen de winsten constant toenemen en hopen wij bovendien een begrip te worden in de land- en tuinbouwtoeleveringsketen."

Partners
Onder de partners van SMARTKAS zijn inmiddels de bekende glastuinbouwspelers (in willekeurige volgorde), Codema, Signify, Van der Hoeven, Cogas, Priva, KUBO, Ridder, Certhon, Gakon, Crux Robotics, Bom Group, KG & Corvus Drones.

Naast deze Nederlandse partners zijn er ook internationale partners en zullen er in de toekomst ook meer partners worden toegevoegd. "Alleen samen kunnen we een antwoord bieden op de vraag naar water en voedsel."

Voor meer informatie:
SMARTKAS
www.smartkas.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.