Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erlend van Deurs Lindberg van Svein Nesse

Liefde van Noren voor bloemen redt seizoen Noorse importeur

Half maart waren er geen vrachtvluchten vanuit Nairobi naar Noorwegen. Bloemen vanuit Kenia naar Oslo krijgen was dus de grootste uitdaging, weet de Noorse bloemenimporteur Erlend van Deurs Lindberg van Svein Nesse. Na twee maanden lang de Keniaanse bloemen per vrachtwagen te hebben vervoerd vanuit Nederland naar Noorwegen werden de luchtvrachten in mei weer opgestart, net op tijd voor de nationale feestdag op 17 mei. Sinds die tijd zijn de volumes weer bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar. De winstmarges zijn wel lager dan vorig jaar door de hoge vrachtkosten en de zwakke Noorse kroon. Lindberg is toch niet ontevreden over het jaar tot dusver. “Gelukkig is Noorwegen een land waar mensen houden van bloemen en als ik kijk naar andere landen had het veel erger kunnen zijn.”

Erlend van Deurs Lindberg.

Geen vluchten, geen vrachtwagens
Svein Nesse was één van de eerste Noorse bedrijven die begon met het importeren van rozen uit Kenia. Ze begonnen daarmee in de jaren ’80 en vanwege COVID-19 kwamen ze voor het eerst in hun geschiedenis voor stevige logistieke uitdagingen te staan half maart. “Het luchtvervoer vanuit Nairobi naar Noorwegen stopte volledig. Normaal gesproken hebben we drie luchtvrachten per week vanuit Nairobi en nu hadden we ineens niks meer.” Ze moesten dus op zoek naar een alternatief en die vonden ze in vervoer over land vanuit Nederland. “De luchtvrachten vanuit Nairobi naar Aalsmeer gingen wel door.”

Maar ook op deze manier bleef de logistiek uiteraard een uitdaging. Lindberg is daarom erg blij dat hij toch alle bloemen kon krijgen die hij nodig had. “De kosten lagen veel hoger en de capaciteit was lager. Maar we hebben ook gezien dat de telers die wekelijks ladingen verzenden ook ruimte kregen in het vliegtuig en anderen niet. Onze grootste leverancier is Mt. Elgon Orchards. Dat is zo’n teler die door kon gaan met dagelijkse leveringen en daarom ruimte kreeg in het vliegtuig.”

De vraag naar bloemen snel weer terug op het oude niveau
De eerste week sloten sommige bloemenwinkels hun deuren. Toch gingen deze snel weer open en ontvingen ze veel bestellingen. Vooral de hoeveelheid bestellingen via internet tijdens Pasen was enorm. “Veel mensen werkten, en werken nog steeds, vanuit huis en bleven thuis als dat mogelijk was. De hoeveelheid internetbestellingen is daarom enorm gestegen.”

Hoge bloemenconsumptie per hoofd van de bevolking
Een goed punt om te vermelden is dat Noorwegen een van de landen in Europa is met de grootste bloemenconsumptie per hoofd van de bevolking. “Noren kopen graag rozen en andere bloemen voor in huis. De meeste mensen kopen om de week bloemen en rozen, die voornamelijk uit Kenia en Ethiopië worden geïmporteerd, staan op nummer 1. De tulp staat op de tweede plaats.”

Net als in andere landen is de vraag naar rozen hoger bij speciale feestdagen zoals Valentijnsdag, Vaderdag, Moederdag en de nationale feestdagen,” zegt Lindberg. Jaarlijks importeert Svein Nesse 18 miljoen rozen, waarvan 15% van dit volume bestemd is voor deze feestdagen.

Feestdagen vielen dit jaar gunstig
Noorwegen heeft dezelfde feestdagen als veel andere landen, maar deze worden op verschillende data gevierd. Dit heeft soms effect op de consumptie van bloemen. Moederdag en Valentijnsdag volgen elkaar bijvoorbeeld snel op. Moederdag wordt gevierd op de tweede zondag in februari en Valentijnsdag op 14 februari. “Soms worden deze dagen gevierd op dezelfde dag, maar dit jaar vielen ze op heel goede dagen. Moederdag werd op 9 februari gevierd. De vraag was erg goed in de voorafgaande weken en gelukkig vielen deze dagen voor de pandemie begon,” zegt Lindberg. Een andere belangrijke feestdag is Nationale Grondwetdag, die op 17 mei wordt gevierd. “Gelukkig werden onze directe vluchten net daarvoor weer opgestart, zodat we alle producten op tijd konden krijgen. We hadden geluk dat de vluchten weer opgestart werden ondanks de hoge prijzen.”

Vluchten niet regelmatig, maar bloemen komen aan
De bloemen komen aan, maar het vrachtrooster is nog niet regelmatig. “Normaal gesproken werden er door drie verschillende vervoerders bloemen verzonden. Nu verschilt dit per week, meestal hebben we twee vervoerders en soms drie.”

Lagere winstmarges
In mei, juni en juli importeerde Lindberg dezelfde hoeveelheid bloemen in vergelijking met vorig jaar. De marges zijn echter lager dit jaar. “De transportkosten en de zwakke Noorse kroon zijn hiervan de oorzaak. Gelukkig konden we de bloemenprijzen een beetje verhogen om de verliezen te compenseren.”

Niet ontevreden
Over het geheel genomen is Lindberg niet ontevreden over de afgelopen maanden. “Natuurlijk waren maart en april verschrikkelijk, maar in de andere maanden bereikten we hetzelfde niveau als vorig jaar en dat zonder allerlei feestdag. De Noren houden van bloemen en het advies om thuis te blijven en te werken heeft de vraag waarschijnlijk alleen maar gestimuleerd.”

De komende maanden
Lindberg heeft goede hoop voor de komende tijd. “De meeste scholen starten weer, er reizen weinig mensen en ze willen hun huis mooi maken als ze er veel tijd doorbrengen.”

Voor meer informatie
Svein Nesse
Erlend van Deurs Lindberg 
Email: erlend@nesseblomst.no 

Publicatiedatum: