Schouten in Zomergasten over Tour, boer en kas in de stad

Tholen - Gisteravond kreeg landbouwminister Carola Schouten in een drie uur durende uitzending van het tv-programma 'Zomergasten' de kans iets over zichzelf en over haar standpunten te vertellen. Dat aan de hand van tv-fragmenten.

Eén van die fragmenten ging over de tuinbouwpromotie in het museum Guggenheim in New York. Daar is door kunstenaar Rem Koolhaas de expositie 'Countryside' ingericht, met hulp van diverse Nederlandse toeleveranciers. Het is, zo vertelde Schouten, een voorbeeld van hoe stad en platteland elkaar ontmoeten, waarbij techniek erg belangrijk is. 

Idealen versus politiek en realiteit
Rondom het stukje 'land- en tuinbouw' in de uitzending kwam ook haar ideaal, kringlooplandbouw, aan bod. Interviewer Janine Abbring wilde na een stukje film van een Amerikaans kringlooplandbouwbedrijf waar de eenden slakken eten en de kippen maden uit de mest van Schouten weten of dat niet veel te idealistisch is.

Ja, beaamde Schouten, en dus snapt zij maar al te goed, hoe 'ongeduldig' ze naar eigen zeggen ook is, dat het in de politiek om kleine stapjes zetten gaat i.p.v. om radicaal het roer om gooien. Op die manier krijg je de mensen niet mee. 

Financiën in het oog
Of ze dat nu wel krijgt, is de vraag. Als minister op een 'spagaatministerie', zoals Abbring LNV noemde, roepen haar plannen o.a. bij boeren en tuinders momenteel veel protest op. Zij wijzen op de financiële en economisch onmogelijkheid om in het huidige systeem te veranderen. Schouten gaf daarop aan dat zij hier oog voor heeft en werkt aan allerlei financiële steunmaatregelen, waaronder een omschakelfonds zodat boeren en tuinders makkelijker naar kringlooplandbouw toe kunnen.

Bekijk hier de uitzending terug. Na pakweg een uur komt de kas op Fifth Avenue in New York voorbij. 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.