Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Quarantainemaatregel Roemenen helpt de glastuinbouw niet"

Op 11 augustus heeft Glastuinbouw Nederland samen met vertegenwoordigers van NFO, LTO Noord Projecten en Stigas contact gehad met het ministerie van VWS. Het overleg ging onder andere over de quarantainemaatregelen. Met name is ingezoomd op terugkomst uit landen met code oranje, waar Roemenië er een van is. Veertien dagen quarantaine is dan het dringende advies.
 
Veel telers werken inmiddels met Roemenen en bovendien in toenemende mate. Het ministerie van VWS is heel duidelijk als het gaat om de quarantainemaatregelen met betrekking tot landen met code oranje.

Essentie van de visie van VWS is dat testen, die zijn afgenomen in het buitenland, vanuit Nederlands perspectief als onvoldoende worden geduid en derhalve niet betrouwbaar. Komt iemand uit een oranje land, zoals Roemenië, naar Nederland, dan geldt dat het dringende advies is veertien dagen quarantaine. Dus óók als er een negatief testresultaat is, dus als er geen corona is vastgesteld. Daarom is op Schiphol een teststraat ingericht.

Wie betaalt?
VWS heeft begrip voor de dilemma’s van onder andere de glastuinbouw. Want als testen in het buitenland onvoldoende betrouwbaar zijn, waar kunnen ondernemers dan wel vanuit gaan? Bovendien is er onvoldoende huisvesting voor thuisquarantaine volgens de gestelde richtlijnen.

Als medewerkers uit Roemenië hier vier weken niets doen, is de vraag wie ze betaalt. Met die onzekerheid reizen arbeidsmigranten niet af naar ons land. Daardoor ontstaat een groot probleem voor ondernemers. Quarantaine is weliswaar niet verplicht, maar deze situatie helpt de glastuinbouw niet, is Glastuinbouw Nederland van mening. 

Consequenties telers
Begin deze week verscheen ook het bericht in de media waarin minister De Jonge quarantaine verplicht stelt voor mensen die uit een risicogebied komen. Glastuinbouw Nederland, NFO, LTO Noord Projecten en Stigas volgen de discussies in de Tweede Kamer nauwgezet en blijven de consequenties voor de telers benadrukken, schrijft Peter Loef. Er is vooralsnog geen grote steun voor de maatregelen van de minister, weet hij.


 

Publicatiedatum: