Onderzoek naar houtvezel als veenvervanger in substraat

De druk op het gebruik van veen in substraten neemt toe. Houtvezel als grondstof wordt daarom de komende vijf jaar onderzocht in een ILVO-onderzoek met de naam 'Subtech'. Doel is ontwikkeling van substraten op basis van houtvezel en het ontwikkelen van precisiebemesting op basis van big data en sensordata. 

Het hoofddoel van het project, dat loopt tot januari 2024 en op 1 januari dit jaar is gestart, is dat er een verbeterde gewasgezondheid ontstaat, door het verminderen van de ziektedruk met een lagere nood aan het chemische gewasbeschermingsmiddelen en een hogere voedselveiligheid. 

Onderzoeksaanpak
De onderzoekers ontwikkelen nieuwe en functionele houtvezel-gebaseerde teeltsubstraten voor de professionele glastuinbouw. Materialen gebaseerd op fijnspar en mengsels met deze houtvezels worden getest voor plantenteelt in tunnelserres en glastuinbouw.

De bemesting en watergift worden geoptimaliseerd voor deze nieuwe substraatmengsels op basis van sensormonitoring. Deze nieuwe kennis over teelt in duurzame houtvezelsubstraten wordt samengevat en gecommuniceerd. Veelbelovende mengsels worden vervolgens getest en beoordeeld door Noorse telers.

Juist in Noorwegen is namelijk in de afgelopen honderd jaar 1/3 van de veengebieden vernietigd, aldus de onderzoekers die hopen dat nieuwe kennis over plantenvoeding en sensorgebaseerde bemesting leidt tot een beter inzicht in de plantenfysiologie en een meer grondstofefficiënte precisietuinbouw. Het project heeft daarmee volgens de onderzoekers, met Bart Vandecasteele als projectverantwoordelijke namens ILVO, de potentie in zich om de denkwijze over teeltsubstraten grondig te veranderen. 

Bron: Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven