Enthoven Techniek levert & installeert waterzuiveringssysteem

Afvalwater glastuinbouw Bommelerwaard gaat 'Apolloreis' maken

Waterschap Rivierenland werkt aan de aanleg van een apart rioolstelsel met een eigen zuiveringsinstallatie, die bedoeld is voor de verwerking van het afvalwater van de glastuinbouw. Enthoven Techniek mag de zuiveringsinstallatie die gewasbescherrmingsmiddelen uit afvalwater gaat verwijderen leveren en installeren en inmiddels is de aanleg in volle gang.

Uniek is dat het voor Enthoven voor het eerst niet een kwekerij is, maar de overheid die een aanvraag indiende. Het gaat bij het project specifiek om het Apollo waterzuiveringssysteem. Wat maakt dit project zo bijzonder? En wat is de achtergrond van deze tuinbouwtechnische installatie?
 
Klantspecifiek maatwerk
Sinds 2018 zijn Nederlandse kwekerijen verplicht het afvalwater te ontdoen van alle gewasbeschermingsmiddelen. Doorgaans levert Enthoven Techniek deze benodigde zuiveringsinstallaties direct aan kwekerijen. Voor het eerst in de geschiedenis kwam deze aanvraag van de overheid. Vanuit Waterschap Rivierenland kwam de wens dit te centraliseren en deze zuiveringen te realiseren voor de hele regio Bommelerwaard. Kwekerijen in deze regio kunnen zich hier vervolgens bij aansluiten, via een abonnementsvorm.
 
Commercieel manager Philip Eekma vertelt hierover: “Via een landbouworganisatie is de klant destijds bij ons terechtgekomen. Nadat wij onze zuiveringsinstallatie Apollo hebben uitgelegd en later uitgebreid toegelicht, hebben we de klantwensen gespecificeerd en is de keuze op Enthoven Techniek gevallen. Het bijzondere aan dit project is de grootte (10 units), het betreft een sector buiten de glastuinbouw én het is het eerste waterschap dat gewasbeschermingsmiddelenverwijdering centraliseert.”


Links: Tien units, 12,5 kuub per uur per unit, van deze zuiveringsinstallaties worden in het rioolstelsel geïmplementeerd. Rechts: De Apollo’s worden geplaatst in deze oude behandelsilo.
(Foto rechts: Google Streetview)

De (Apollo)-reis van het afvalwater
Via een nieuw aan te leggen rioolstelsel van +/- 35 km (uitvoering door derden) wordt het afvalwater uit de kwekerijen in de Bommelwaard naar een bestaande opvangbak van het waterschap gepompt in Zaltbommel. Hiervandaan zuigt de installatie van Enthoven Techniek het water naar de schaalbare units (Apollo’s) waar het centraal ontdaan wordt van gewasbeschermingsmiddelen volgens het BZG besluit.

“De Apollo werkt op basis van lagedruk UV in combinatie met waterstofperoxide. Vanaf deze units wordt het water het rioolbassin in gepompt waar het de standaard nabehandeling krijgt. De aansturing vindt plaats d.m.v. een stand-alone PLC. Er zijn geen extra middelen vereist en er is geen kans op het vrijkomen van gevaarlijke gassen. Dit alles maakt het systeem veilig, eenvoudig te bedienen en makkelijk te onderhouden,” aldus Philip.

Het gezuiverde tuinbouwwater wordt vervolgens de Waal in gepompt. Volgens de huidige planning, stuwen eind dit jaar ruim 50 pompen het afvalwater uit ongeveer 250 hectare aan kassen naar dit systeem.

Voor meer informatie:
Enthoven Techniek
www.enthoventechniek.nl
info@enthoventechniek.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.