Stolze installeert Pico Bello Hortensia in nieuwe kas in Berkel en Rodenrijs

"Een metamorfose waar je u tegen zegt"

Pico Bello Hortensia is een echt familiebedrijf, Richard Kouwenhoven runt het bedrijf samen met zijn vader Paul en broer Bob. Richard had tot 2012 een huurtuin van 1 hectare waar hij hortensia's teelde. Na 1 jaar teler te zijn beviel het hem zo goed dat hij het groter wilde aanpakken, waarop vader Paul met het idee kwam om samen een bedrijf te starten. In 2017 werd die locatie te klein en verhuisde de familie het bedrijf naar Bleiswijk. Daar werd een paprikakwekerij van 6,1 hectare omgebouwd en stapte Bob in het bedrijf.

Uitbreiding in rap tempo
Om de markt goed te kunnen blijven bedienen, besloot de familie Kouwenhoven in 2019 dat het tijd was om uit te breiden. Eind 2019 werd er een nieuwe kwekerij in Berkel en Rodenrijs aangekocht, wederom een bestaande kwekerij van 3,9 hectare. Net als bij het vorige project werd er door de familie stevig doorgepakt. De voor rozen ingerichte kas werd binnen 3 weken leeggehaald, alle systemen werden vervangen en in week 2, 2020 werden de eerste planten de kas in gereden. Nu in juli staat de kas bijna vol en worden de eerste bloemen geoogst.

Met de aankoop van een dergelijk grote locatie was het voor de familie ook interessant om te investeren in een sorteermachine. Deze nieuwe machine staat op de locatie in Bleiswijk, dus alle bloemen die in Berkel en Rodenrijs geknipt worden, worden verwerkt in Bleiswijk.

Een metamorfose waar je u tegen zegt
De kas heeft qua installaties en systemen een grote metamorfose ondergaan. De watertechnische installatie is helemaal nieuw aangelegd en het automatiseringssysteem, inclusief bijbehorende hardware, is vervangen door een Priva systeem. Voor sommige elementen was er alleen een aanpassing nodig. Zo zijn de silo's blijven staan en de schermen en ventilatoren zijn blijven hangen, maar deze zijn qua aansturing aangepast.

In de voormalige rozenkwekerij waren de afdelingen in de kas anders ingericht en werd er gebruik gemaakt van een teeltsysteem, waarbij de goten in zijn geheel uit de kap gereden konden worden. Hierdoor zijn de kappen een stuk breder dan bij een traditionele kas. Richard: "Dit heeft geen invloed op de hortensiateelt, maar geeft wel een mooi ruimtelijk gevoel."

Dezelfde manier van telen
De tuin in Bleiswijk werd als voorbeeld gebruikt voor de herinrichting van de nieuwe locatie. Op beide locaties wordt gewerkt met 6 afdelingen en ook de nieuwe technische installaties zijn bijna allemaal hetzelfde. De 6 afdelingen kunnen apart aangestuurd worden en er kunnen verschillende recepten meegegeven worden. Er is een recept voor roze hortensia's en twee recepten voor blauwe hortensia's, een met en een zonder aluminiumsulfaat.

Richard vertelt: "Omdat we op de locatie in Bleiswijk erg tevreden zijn met de installatie en manier van werken, hebben we voor de nieuwe locatie voor een gelijksoortige werkwijze gekozen. Destijds hebben we samen met Stolze een tijd gepuzzeld op het systeem en hebben we ervoor gezorgd dat het recept met aluminiumsulfaat niet meer handmatig meegegeven hoeft te worden. Dit scheelt ons enorm veel tijd."

Anders dan op de locatie in Bleiswijk kan er hier, naast de verschillende recepten, ook per afdeling gestuurd worden op schoon water, dit maakt het systeem wat flexibeler om mee te werken. Ook is er op deze locatie een nieuw nevelsysteem geïnstalleerd, wat de kwaliteit van de bloemen ten goede komt.

De familie Kouwenhoven maakt op deze locatie ook gebruik van vloeibare meststoffen. "Op de locatie in Bleiswijk werken we daar ook mee en omdat ik verantwoordelijk ben voor de watergift op beide locaties, wilde ik dit op deze nieuwe locatie ook zo hebben," aldus Richard.

Bron tekst & voor meer informatie:
Stolze
info@stolze.nl
www.stolze.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.