Flower Art Museum ontvangt unieke collectie affiches van Bloemenbureau Holland

Het in Aalsmeer gevestigde Flower Art Museum is een bijzondere collectie rijker. Afgelopen week ontving het museum circa 150 affiches van internationale bloemententoonstellingen uit de vorige eeuw. Deze historische verzameling was in het bezit van Bloemenbureau Holland.

Overdracht van de collectie door Dennis van der Lubbe (directeur BBH, links op de foto) aan Constantijn Hoffscholte (adjunct-directeur FAM). Foto: Sjaak Koningen

De affiches zijn verzameld door ir. A.P. Csizik, oud-secretaris van het Bedrijfschap voor de Groothandel in Bloemkwekerijprodukten en een van de grondleggers van de Aalsmeerse Bloemenvaktentoonstelling (voorloper van de Trade Fair). Het is een unieke serie met prachtige illustraties, vaak in opdracht vervaardigd door kunstenaars en grafisch ontwerpers, die het tijdsbeeld weerspiegelen. Het oudste affiche dateert van 1909, de meest recente exemplaren komen uit de jaren ’80. Naast tentoonstellingen in Nederland zitten er affiches bij van tentoonstellingen in onder meer Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Italië.

In 1971 is de collectie geschonken aan de Vereniging 'De Nederlandse Bloemisterij'. In 1972 werden de affiches tentoongesteld tijdens de Floriade in het Amstelpark in Amsterdam. Later kwam de verzameling onder het beheer van Bloemenbureau Holland. Het Bloemenbureau verhuist binnenkort naar Aalsmeer, waar het een kantoor krijgt in het nieuwe gebouw van FloriWorld. Mede door de verhuizing werd een goede bestemming gezocht voor de verzameling en via BBH-directeur Dennis van der Lubbe kwam het Flower Art Museum in beeld.

De komende tijd gaat het museum verder onderzoek doen naar de collectie en de illustratoren. Vanaf half oktober 2020 wordt er een tentoonstelling aan gewijd. Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.