Tuinbouw tevreden met CO2-plannen overheid maar 'we moeten nog stappen nemen'

In een brief aan de Tweede Kamer heeft de Nederlandse overheid belangrijke toezeggingen gedaan om de bestaande CO2-voorziening  te behouden en uit te breiden. Hiermee reageert de overheid op de motie van Von Martels cs. en op de verstuurde brandbrief van Shell, OCAP en Glastuinbouw Nederland.

"Glastuinbouw Nederland en OCAP zijn hiermee tevreden. Toch moeten er nog verdere stappen genomen worden om CO2-levering uit te breiden", schrijft Dennis Medema, themaspecialist Energie. 

Behoud bestaande levering Shell CO2
De overheid stelt in de brief dat ze middels een innovatiepilot de bestaande CO2 levering wil behouden. Dit door het mogelijk te maken dat bio-CO2 van Alco – die niet onder het EU-ETS en CO2-heffing vallen – administratief te verrekenen met CO2 van Shell. In de winter wordt dan extra CO2 van Alco opgeslagen, omdat de vraag vanuit de glastuinbouw laag is. Die CO2 wordt dan verrekend met CO2 van Shell, die in de zomer aan de glastuinbouw geleverd wordt. Hiermee wordt het mogelijk dat de glastuinbouw de bestaande CO2-levering grotendeels behouden blijft, maar dat ook de CO2 van Shell wordt opgeslagen.

Daarnaast geeft de overheid aan dat met betrokken partijen wordt onderzocht of er nog meer belemmeringen zijn om de CO2-voorziening uit te breiden. Ook wordt op dit moment onderzocht of CO2-levering aan de glastuinbouw opgenomen kan worden in de subsidieregeling SDE++.

Tevreden, maar vervolgstappen nodig
"Glastuinbouw Nederland en OCAP zijn tevreden, omdat de overheid een goede analyse maakt van de problematiek en erkent dat de prikkels voor CO2-producenten om CO2 aan de glastuinbouw te leveren nu niet optimaal zijn. Ook zijn zij blij dat er belangrijke stappen gezet worden om de bestaande CO2-levering te behouden via de innovatiepilot. Gezien het grote belang van de verdere verduurzaming van de glastuinbouw wijzen ze er op dat dit ook verder gezamenlijk uitgewerkt en daadwerkelijk gerealiseerd moet worden.

Wel benadrukken beide partijen dat nog verdere stappen moeten worden genomen om de CO2-voorziening uit te breiden zoals ook gevraagd in de eerder verstuurde brandbrief. Zeker voor de kortere termijn is uitbreiding belangrijk om snel stappen te zetten in vermindering van CO2-emissie. Zij willen hierover zo snel mogelijk verder in overleg om tot oplossingen te komen", schrijft Dennis Medema. 

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven