Kennissessies over jaarrond zo goed mogelijk licht sturen

De mogelijkheid om jaarrond het natuurlijke licht te sturen, wordt steeds groter. Om voorlichters op de hoogte te houden van de optimale inzet en het combineren van coatings hield ReduSystems de afgelopen weken een serie interactieve kennissessies, om teeltvoorlichters ook bekend te maken met het steeds verder uitbreidende productenpakket. 

Verschuiving naar warmtewerende coatings
In de groenteteelt ziet het bedrijf de afgelopen jaren wereldwijd een verschuiving naar meer warmtewerende coatings. "Groentetelers zijn al langere tijd overtuigd van de voordelen van diffuus licht en kiezen daarom voor ReduFuse. De hitte van de afgelopen twee jaren zorgde echter voor een omschakeling naar ReduFuse IR, een diffuus makende coating die ook warmte weert."

"In een extreem landklimaat zijn hartje zomer nog extra maatregelen nodig, bijvoorbeeld een tweede laag met ReduSol of SprayChalk. Dit past in de trend om in de loop van het seizoen meerdere lagen over elkaar heen te coaten. In toenemende mate gebeurt dat op een planmatige manier: de teler bepaalt al aan het begin van het jaar wanneer hij gaat coaten en laat het niet tot het laatste moment wachten.' 

Extra bescherming
"Siertelers kiezen nog niet vaak voor ReduFuse. Sommige snijbloemen – roos, chrysant – kunnen veel licht omzetten in productie, maar het overgrote deel van de siergewassen doet het beter bij een lager lichtniveau. De meest gebruikte producten in de sierteelt zijn ReduSol en ReduHeat. Toch is hier ook een verschuiving naar diffuse coatings te zien, vaak in combinatie met extra bescherming in de zomer. Een goed voorbeeld is de aanpak bij Lisianthus: in het voorjaar ReduFuse en hartje zomer een extra laag ReduSol."

Meer licht
Een belangrijke ontwikkeling de laatste jaren is de aandacht voor meer licht in herfst, winter en vroege voorjaar. Na half augustus neemt het beschikbare licht snel af. "Dan is het tijd om coatings die niet meer nodig zijn, te verwijderen met de juiste versie van ReduClean. Dit zorgt voor een hoger lichtniveau in de kas."

Daarnaast heeft ReduSystems een drie-stappenplan ontwikkeld voor meer licht in de kas. De volgende punten omschrijven het stappenplan:

1. Maak het kasdek regelmatig schoon aan de binnen- en buitenkant. Dit kan al snel 10% lichtwinst opleveren. Goed schoonmaken van het kasdek is eenvoudig met het reinigingsmiddel GS-4.

2. Een groot deel van het jaar is het glas nat. Bij condens in grove druppels kan dat tot 9% licht kosten. AntiCondens zorgt voor een dunne waterfilm waardoor er juist een lichtwinst gecreëerd kan worden die oploopt tot 7%.

3. Verhoog de lichtwinst nog verder door de reflectie van het glas te verminderen. Voor bestaande kassen bestaat AntiReflect. Een product van ReduSystems dat 2,5-3% meer licht in de kas oplevert gedurende de dag.

Sneak preview
De sessies werden afgesloten met een sneak preview van de vernieuwde adviestool van ReduSystems. "De vernieuwde ReduWizard geeft niet alleen schermadvies voor de zomerperiode, maar geeft ook aan welke producten er in de winterperiode geschikt zijn voor de kweker. De tool baseert zijn advies op locatie, gewas, variëteit, kastype en additionele schermmogelijkheden", laat het bedrijf weten.

De kennissessies zijn gericht op voorlichters in de groenteteelt, bloementeelt, potplantenteelt en zachtfruitsector. Stuur een mail naar sales@redusystems.com om een link naar de opname te ontvangen.

Voor meer informatie:
Mardenkro
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.