"steeds meer Nederlandse tuinders ontdekken nieuwe mogelijkheden"

Roofmaster simpel omgetoverd in 'een ware krijtmachine'

De A-vorm van de Roofmaster, waardoor de dekwasser op vier wielen door twee goten rijdt, is in de dertig jaar dat de machine voor schoon glas op de kas zorgt, nooit veranderd, maar dat is dan ook een van de weinige dingen. Door de jaren heen is de installatie, uit de koker van Besseling Techniek, juist flink doorontwikkeld. Zo is het inmiddels een 2-in-1 'kasdekwonder', want met een aantal simpele handelingen is de installatie om te toveren in een ware krijtmachine. 

Patent
Wat begon als mechanische oplossing voor het handmatig wassen van het kasdek, is inmiddels vanuit Heerhugowaard uitgegroeid tot een vaste waarde op de kas bij menig teler wereldwijd. Door opmerkingen van tuinders en door de constante drang naar verbetering van de makers zelf, is er door de jaren heen veel aangepast, vertelt Jorien Plak-Schouten, commercieel manager bij het bedrijf.

"Naast efficiëntere borstels en waterbesparende oplossingen is er een aantal jaar geleden een grote ontwikkeling doorgevoerd om de aandrijving van de wielen te veranderen van hydraulisch naar elektrisch. Op deze baanbrekende verandering is patent aangevraagd."

De hele nacht door voor goed daglicht
Door deze technische aanpassing is de dekwasser stabieler, is de wastijd korter zonder concessies te doen aan de schoonmaakkwaliteit, toert hij automatisch op en af en is bovendien het aantal (haspel)storingen drastisch afgenomen, zo somt Jorien op. "Een groot voordeel voor de tuinder, die rustig kan blijven slapen terwijl de Roofmaster ’s nachts werkt aan een hogere lichtopbrengst in de kas. Want zoals algemeen bekend is, staat meer licht gelijk aan meer opbrengt. De Roofmaster oogst licht, harvest the daylight!"

Krijten en coaten
Doordat de snelheid van de Roofmaster instelbaar is, behoort naast wassen ook het aanbrengen van krijt en coatings tot de mogelijkheden. Daar waar in de winter het kasdek gewassen moet worden om zoveel mogelijk licht in de kas te krijgen, kan de Roofmaster juist in het voorjaar en zomer helpen om het overtallige licht (en warmte) buiten te houden, legt Jorien uit.

"Door het bevestigen van spuitbomen op de dekwasser, is de Roofmaster met een aantal simpele handelingen om te toveren tot een ware krijtmachine. Niet alleen de witte kalkachtige producten worden opgebracht, maar ook de meer ontwikkelde producten als diffuse coatings zijn geen enkel probleem voor ons kasdekwonder."

Nederland ontdekt ook 2-in-1-optie
Tot voor kort kozen vooral telers in het buitenland voor deze uitbreiding, omdat daar geen tot weinig loonwerkers beschikbaar zijn. "Maar de laatste jaren kiezen ook steeds meer Nederlandse tuinders voor de 2-in-1 Roofmaster als oplossing om jaarrond het licht te reguleren en een optimaal klimaat te verkrijgen."

Voor meer informatie:
Besseling Techniek
www.besselingtechniek.nl 

Jorien Plak-Schouten
jorien@besselingtechniek.nl 
+31 6 14 72 06 93  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.