BKD ontwikkeld nieuwe PCR toetsen

Om de kwaliteit van de toetsen actueel en optimaal te houden, zorgt het BKD onderzoeksteam (R&D) onder andere voor de ontwikkeling en optimalisatie van de toetsen die in de routinelabs worden gebruikt. Voor het PCR lab heeft het R&D team de afgelopen tijd twee grote nieuwe toetsen ontwikkeld en opgeleverd. Een boltoets op SRLSV in lelie en een boltoets op TBV in tulp. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan het operationeel krijgen van de eerste bacterie toets (Dickeya) op hyacint.

PCR
In het laboratorium toetst het BKD twee routineteams bloembollen op virussen met behulp van de technieken ELISA en PCR. Bij de ELISA-methode wordt de eiwitmantel van het virus gedetecteerd in de bladeren of bollen, om zo de aanwezigheid van virussen aan te tonen. De PCR-methode detecteert virussen via het RNA/DNA van een virus. Deze technisch ingewikkeldere methode is gevoeliger dan de ELISA-methode. Het biedt hierdoor meer mogelijkheden op gebied van aantoonbaarheid en het toetsen op verschillende typen monsters.

Nieuwe PCR toetsen
De nieuwe SRLSV boltoets via de PCR methode wordt sinds januari door zusterbedrijf BQS aangeboden. Ook de toets voor TBV in tulp wordt via BQS aangeboden. In combinatie met de TVX PCR toets, biedt deze toets extra mogelijkheden voor het testen van een nieuwe partij, om hiermee schoon uitgangsmateriaal te creëren.

Bacterie toets
Een andere ontwikkeling waar het R&D team hard aan werkt, is het opzetten van een Dickeya-toets. Deze toets op de bacterie die agressief snot in hyacint veroorzaakt, wordt nu nog uitgevoerd bij de NAK. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze toets in de loop van 2020 bij BKD uitgevoerd gaan worden. De toets op Dickeya is de eerste toets op bacterie die BKD uit gaat voeren. Tot nog toe betroffen alle toetsen in het BKD laboratorium het aantonen van virussen.

bron: BKD


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.