Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ledenraad FloraHolland: "Handel moet zich committeren aan milieucertificering"

Tijdens de extra Ledenraadsvergadering van 16 juli 2020 heeft de Ledenraad gediscussieerd over twee fundamentele pijlers voor de toekomst van de coöperatie: het lidmaatschap van morgen en handhaving van milieuregistratie.

Ook werd de Ledenraad bijgepraat over de voortgang op de strategie. De discussies waren bedoeld om ideeën te toetsen en meningen op te halen. Er zijn geen besluiten genomen of adviezen gegeven.

Oproep Ledenraad: De handel moet meedoen
De Ledenraad kon zich vinden in de grote lijnen van de denkrichting voor handhaving van de verplichte milieuregistratie per 1 januari 2021. Wel werd het belang van het volledige commitment van de handel aan de certificeringseis meerdere malen benadrukt. Duurzaamheid in de keten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het handhavingsvoorstel komt er in het kort op neer dat na meerdere waarschuwingen, heffingen worden opgelegd. Het voorstel is om de heffing even hoog te maken als de kosten van milieuregistratie en -certificering. Uiteindelijk kan het niet naleven van de verplichting leiden tot het tijdelijk niet meer kunnen handelen via de marktplaats. Verder werd er nog aandacht gevraagd voor bijzondere omstandigheden. In oktober brengt de Ledenraad een advies uit over dit voorstel aan de directie.

'One size fits all' lidmaatschap voldoet niet meer
Het regieteam Lidmaatschap heeft ideeën getoetst over segmentering van kwekers als basis voor een nieuw lidmaatschapsmodel. Het bestaande 'one-size-fits-all' lidmaatschap voldoet niet meer. Verschillende soorten kwekers ervaren allerlei knelpunten. Door het lidmaatschap te benaderen vanuit verschillende groepen kwekers, kan de toegevoegde waarde van het lidmaatschap mogelijk worden vergroot. In het najaar worden de ideeën breder getoetst bij de leden. Nog niet alle Ledenraadsleden ervoeren de noodzaak om nu naar het lidmaatschap te kijken, verwijzend naar de discussie die tijdens Coöperatie 2020 ook werd gevoerd en omdat er al zoveel andere veranderingen spelen. Verder kwam de vraag naar boven of knelpunten met lidmaatschap of met tarieven opgelost kunnen worden.

Doorgaan op de oude voet is geen optie
De directie heeft de Ledenraad verder bijgepraat over de actuele ontwikkelingen binnen het bedrijf. Steven van Schilfgaarde, CEO Royal FloraHolland, benadrukte naar de Ledenraad dat de urgentie om de strategie succesvol uit te voeren erg hoog is en door corona alleen maar toegenomen. "Doorgaan op de oude voet is geen optie. Royal Floraholland krijgt steeds meer moeite om de begroting ieder jaar weer sluitend te krijgen. Onze strategie en plannen zijn het antwoord."

Vanuit de Raad van Commissarissen (RvC) benadrukte Jack Goossens ook het belang van een versnelde uitvoering van de strategie. "Niet kiezen, of vooruitschuiven, is ook een keuze. Het is de keuze dat anderen de kans krijgen om over jou te beslissen." De RvC ondersteunt de strategische richting van Royal FloraHolland maar geeft ook aan dat één en ander niet ten koste mag gaan van zorgvuldigheid en draagvlak. "Dit is het moment om optimaal gebruik te maken van de unieke kracht van een coöperatie."

Bekijk hier de video van de Ledenraadsvergadering van 16 juli 2020:

bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: