Omzetprognose Rabobank

Omzetgroei verwacht voor koel- en vrieshuizen

De resultaten van koel- en vrieshuizen bereikten tijdens de coronacrisis een hoogtepunt. Door de sluiting van de horeca en de exportbeperkingen zitten de Nederlandse koel- en vrieshuizen helemaal vol. Deze situatie zal veranderen nu de horeca weer op gang komt, maar de vraag zal hoog blijven. Veel bedrijven zullen uit angst voor een tweede virusgolf uit voorzorg opslagcapaciteit willen veiligstellen. Daardoor verwacht Rabobank tot eind 2021 een omzetgroei van 10% voor de opslagbedrijven.

De lagere omzetten voor veel andere bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubliceerd. De horeca heeft het nog altijd zwaar met omzetdalingen tot 70% in het derde kwartaal ten opzichte van 2019.

De omzet die de horeca misloopt door de coronacrisis komt deels ten goede aan de detailhandel in voedingsproducten. De verwachte omzetgroei in de detailhandel voor voedingsmiddelen bedraagt in 2020 ruim 6%. Met name supermarkten profiteren: fysieke supermarkten kennen een omzetgroei van meer dan 5% in 2020. De onlinedienstverlening van supermarkten blijft groeien en de Rabobank verwachten een groei van 25% in 2020 en dit zal ook in 2021 verder doorzetten.

Ook de speciaalzaak, zoals de bakker en slager, kan profiteren. Er is meer vraag naar lokaal en exclusief vlees, seizoensgroenten of andere gerechten die de consument normaal vooral bij de horeca consumeert. Maar de beperkte openstelling van de horeca, kan ook negatieve hebben voor speciaalzaken. Zoals voor bakkers met een eigen lunchroom of slagers en groenteboeren die leveren aan lokale horeca.

Eerder gaan veel evenementen niet door. Dat zorgt per saldo voor een verwachte omzetdaling bij versspeciaalzaken van 2% in 2020. De impact van de recessie zal in 2021 verder doorwerken. De consument is dan naar verwachting meer prijsgevoelig en zal minder uitgeven aan luxere voedingsproducten. Per saldo zal daardoor vooral de supermarkt profiteren.

Bron: Rabobank


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven