Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw onderzoek naar biologische bestrijding wantsen in chrysant

In chrysant wordt trips in toenemende mate zo veel mogelijk biologisch bestreden. Deze mooie ontwikkeling heeft echter ook een keerzijde. Door het verminderde gebruik van breedwerkende chemische gewasbeschermingsmiddelen neemt de druk van ander plagen toe. Schadelijke wantsen zijn plagen die de afgelopen jaren steeds vaker optreden.


 
Het gaat dan met name om de behaarde wants, Lygus rugulipennis (zie foto), maar ook de brandnetelwants en de groene appelwants komen voor en geven schade. De volwassen wantsen vliegen binnen en veroorzaken bloem- en bladschade doordat ze aan de groeipunten zuigen. Eenmaal binnen kan de behaarde wants zich ook vestigen en nieuwe generaties ontwikkelen, waardoor de plaag lange tijd aanwezig blijft. Chemische bestrijding van deze wantsen kan de biologische bestrijding van trips en spint volledig verstoren, wat uiteraard niet gewenst is.

De afgelopen jaren is er al heel wat onderzoek gedaan aan schadelijke wantsen, maar het ontbreekt nog steeds aan goede methode om deze plaag selectief te bestrijden. Dit jaar is een nieuw project van start gegaan om nieuwe methoden voor beheersing van schadelijke wantsen te ontwikkelen. Dit project valt onder de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, wordt uitgevoerd door de businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en wordt gecoƶrdineerd door Glastuinbouw Nederland.

Financiering
Het wantsenonderzoek maakt onderdeel uit van een groter project waarbij de rol van biodiversiteit in en om de kas bij plaagbestrijding wordt onderzocht. De financiering van het onderdeel wantsen komt van het ministerie van LNV, Stichting KIJK, de gewascoƶperatie paprika, Chrysant NL en Pherobank.

Naast behaarde wants in chrysant wordt ook de bestrijding van de invasieve Zuidelijke groene stinkwants Nezara viridula in paprika onderzocht. Het doel is om nieuwe methoden te ontwikkelen om schadelijke wantsen sneller te detecteren en te bestrijden met niet-chemische methoden.

Onderzoeksvragen
In het project komende de volgende vragen aan bod:

  1. Hoe kunnen we schadelijke wantsen snel detecteren in de kas?
  2. Kan de massale invlieg in het voorjaar/zomer worden voorspeld met een model?
  3. Met welke niet-chemische methoden kunnen schadelijke wantsen worden verstoord en bestreden?
  4. Wat zijn de mogelijkheden voor biologische bestrijding?
  5. Wat is de invloed van de kasomgeving op de invlieg en bestrijding van wantsen?

Het project loopt vier jaar en de startbijeenkomst is begin juni gehouden.

bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: