Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Young AVAG Greenhouse Technology deelnemers denken na over duurzaam telen in 2030

Donderdag 9 juli kwamen de 15 deelnemers van het tweejarige Young AVAG programma bij elkaar. Deelnemers werden uitgedaagd om in teamverband een volledig concept uit te werken hoe de Nederlandse glastuinbouw er in 2030 uit zal zien.

Hierbij werd niet alleen gekeken naar de kas en technologie, maar ook naar energie, water, arbeid, plantgezondheid en de maatschappij. Aan het eind van de dag werden de concepten gepresenteerd aan een jury bestaande uit: Annie van de Riet (voorzitter AVAG), Quincy von Bannisseht (Glastuinbouw Nederland), Hidde Boersma (Bioloog, wetenschapsjournalist en documentairemaker), Sebastiaan Breugem (Breugem Horticulture) en Bart Stengs (Achmea).

Uiteenlopende ideeën van telen op basis van data tot een supermarkt onder de eigen kwekerij. Elk team had zijn eigen unieke ideeën.

Minder handjes, meer hersenen
Team ‘The day after tomorrow’, bestaande uit Brigitte Nugteren (Ridder Groep), Rob van den Ende (Gakon) en Pieter Ammerlaan (Havecon), werd gekozen tot winnaar “YOUNG AVAG – KAS2030 CHALLENGE”. Onderscheidend in hun verhaal was de haalbaarheid van het concept. Combinaties van data en groene vingers (minder handjes, meer hersenen), watergekoelde LED, CO2 gebruik vanuit de afvalverwerking, geo- en misschien zelfs aquatermie moeten de KAS2030 ‘future proof’ maken. Ongediertebestrijding gaat met drones plaatsvinden.  

Verder hebben eindelijk de gewas- en plukrobots hun intrede gedaan. Daarnaast zal in worden ingespeeld om de maatschappij en omgeving meer bij de sector te betrekken. Met het dalend aantal tuindersjongeren is het van groot belang om ook mensen van buiten de sector te enthousiasmeren voor de glastuinbouw en al zijn facetten. Vandaar het voorstel om een inspiratiecenter te koppelen aan de kas waarbij de consument via een speciale corridor kennis kan maken met hetgeen in de kas plaatsvindt.

De winnaars zullen hun ideeën over de kas2030 verder uitwerken en tijdens het Future Trends & Innovations event, dat in november zal plaatsvinden, mogen presenteren.

Voor meer informatie:
AVAG
www.avag.nl 
info@avag.nl 

Publicatiedatum: