stelt Glastuinbouw Nederland in reactie op SER-rapport

Als er lokaal biomassa genoeg is, blijft gebruik door telers voorlopig 'prima optie'

De toepassing van biomassa voor energietoepassing moet worden afgebouwd. Dat is één van de hoofdboodschappen van de Sociaal Economische Raad (SER), concludeert ook Dennis Medema namens Glastuinbouw Nederland. De brancheorganisatie ziet, aangezien er voldoende biomassa beschikbaar lijkt, toepassing door telers voor energieopwekking, invulling van de piekvraag naar warmte in aanvulling op andere warmtebronnen of bij gebrek aan andere warmtebronnen als prima alternatief. 

Het SER-rapport was vorige week al uitgelekt via de NOS. Medema noemt het 'een genuanceerd rapport', in tegenstelling tot wat er in de media en de politiek over is gezegd en geschreven. 

Lokale biomassa
De glastuinbouw gebruikt nu lokale houtsnippers waar nog geen andere toepassing voor is en ziet dat als duurzame toepassing om de CO2-uitstoot te reduceren. Dit is noodzakelijk voor energietransitie van de glastuinbouw.

Wel snapt Glastuinbouw Nederland dat er wordt gekeken naar aanscherping van de emissie-eisen zoals ook wordt geadviseerd door de SER.

Roep om consistent beleid
Het kabinet is nu volgens Glastuinbouw Nederland aan zet om te komen met o.a. een plan voor afbouw voor het gebruik van houtige biomassa voor warmtetoepassingen. De brancheorganisatie benadrukt dat de overheid met een consistent beleid moet komen en dat de afspraken in het klimaatakkoord worden nagekomen.

Tussenstation
Het licht in lijn der verwachting dat biomassagebruik in de glastuinbouw wel een tussenstation blijft. Dat kon ook al worden geconcludeerd op basis van een ander lijvig rapport onlangs, door het Planbureau voor de Leefomgeving. 

Bekijk hier de hele SER-rapportage. 

 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven