Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joop de Hoog, Certis Europe

"Biorational is containerbegrip en vraagt om nuance"

Tholen - Het begrip ‘biorational’ wordt te pas en te onpas gebruikt als containerbegrip. Het zijn eigenlijk drie productgroepen: biostimulanten, natuurlijke vijanden en gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong. Joop de Hoog van Certis Europe is groot voorstander van het aanbrengen van nuance door het woord biorational alleen te gebruiken voor de beoordeelde en geregistreerde gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong. Dit is ook de benadering van Certis Europe.

Overigens benadrukt hij ook dat het imago dat een middel van natuurlijke oorsprong altijd veilig is, niet terecht is. Joop: ”Er zijn groene gewasbeschermingsmiddelen met zowel lage als hoge risicoprofielen. Dit is bij veel mensen onbekend. Het beeld dat mensen hebben dat er nooit risico’s kleven aan het gebruik en toepassing van dit soort producten, is niet terecht. Dus ja … wat is groen? En bovendien worden de bepaalde “groene” gewasbeschermingsmiddelen ook nog wel eens chemisch nagemaakt. Heet dat dan ook groen? Of niet?”

In korte tijd werpt Joop een paar vragen op die eenvoudig de discussie kunnen doen oplaaien. Joop is deskundig op dit gebied vanuit zijn werkverleden. Door deze vragen te stellen, maakt hij meteen het belang duidelijk van het belang van een goed toetsingskader. Joop: ”Misschien zouden toelatingen voor biorationals wel wat eenvoudiger moeten kunnen, maar het is goed dat zoiets bestaat. Ook bij groene gewasbeschermingsmiddelen moeten we toch willen weten wat voor vlees je in de kuip hebt. We moeten ons in de toekomst niet laten verrassen door onbedoelde bij-effecten naar toepasser of milieu.”

Overigens wordt er met biorationals iets anders bedoeld dan IPM (Integrated Pest Management). Ook dit wordt wel eens op één hoop geschoven. Bij een IPM-systeem wordt het gebruik van biorationals en /of chemische gewasbescherming in de teelt gecombineerd met de inzet bijvoorbeeld natuurlijke vijanden.

Voor meer informatie:
Certis Europe
Joop de Hoog
T: +31 (0)30 200 1200 
www.certiseurope.nl