Paprikabedrijf Oostland Company over financiering via ZonnepanelenDelen:

"Vrijdagmiddag stond de financieringsmogelijkheid online en de volgende morgen zat de inschrijving vol"

Tholen - Met een grote eigen verpakkingshal en de wens om zo duurzaam mogelijk te ondernemen was de keuze voor zonnepanelen bij paprikabedrijf Oostland Company uit Berkel en Rodenrijs snel gemaakt, vertelt Frank Hendriks, die inmiddels de bedrijfsvoering heeft overgedaan aan de volgende generatie. De aangevraagde SDE-subsidie was niet het probleem, maar voor veel banken was de financiering van een project van 1.500 zonnepanelen aan de kleine kant. Online stuitte de paprikateler op de financieringsmogelijkheid via ZonnepanelenDelen. "Ik kan het iedereen aanbevelen!"

"We hadden goed nagedacht hoe we het uit wilden voeren. Ook prijstechnisch hebben we een goede deal kunnen maken met de panelenleverancier. Tot de financiering aan de orde kwam. Een voorwaarde van ons was om de energietak apart van het bedrijf te houden. Dat was bij de bestaande banken lastig voor elkaar te krijgen. Toen we een bank hadden gevonden die in wilde stappen, bleek dat we in zeven jaar moesten aflossen terwijl we een SDE-subsidie voor vijftien jaar hadden. Al met al de nodige hobbels en tijdsdruk", vertelt Frank.

Binnen twee weken financiering online
"Via internet kwam ik op de mogelijkheid van ZonnepanelenDelen. Ik vroeg informatie op en gelijk is het balletje heel snel gaan rollen. Op maandag heb ik gebeld, op dinsdag kwam Matthijs Olieman van dit platform bij ons langs. Voor hen was het juist een pré dat we een aparte Energie BV hadden opgericht. We hadden het plan al goed uitgewerkt en zijn snel aan de slag gegaan. ZonnepanelenDelen heeft het hele project gefaciliteerd, tot het opstalrecht toe. We hebben de case besproken en twee weken later stond de financiering online", vertelt de paprikateler.

"Vervolgens heb je natuurlijk geïnteresseerde investeerders nodig via het platform. Het leuke is wel dat iedere particulier mee kan doen, van pakweg 25 euro tot duizenden euro's. In totaal hadden we een bedrag van 330.000 euro nodig en ik was erg benieuwd hoe veel interesse er zou zijn, maar dat bleek niet het probleem. Op vrijdagmiddag om 17.00 uur hebben we de financieringsoptie online gezet en op zaterdagmorgen 8.30 uur was de inschrijving al vol."

Financieel aantrekkelijk om te investeren
"Er deden z'n 340 investeerders mee voor een gemiddeld bedrag van 1.000 euro. Het leuke is dat je omdat je met naam en toenaam bekend bent ook heel veel leuke reacties van deze investeerders krijgt. Zij willen graag investeren in duurzame energie, maar hebben bij wijze van spreken vanaf een flat van drie hoog geen mogelijkheid om in zonne- of windenergie te investeren", vertelt Frank. "Daarbij ontvangen de financiers zo'n 3,5% rente wat in deze tijd financieel aantrekkelijk is en daar bovenop krijgen particulieren nog korting op de eigen energierekening als ze Greenchoice als energieleverancier hebben."

"Ik kan collega-telers en AGF-bedrijven deze financieringsoptie dan ook van harte aanbevelen. Je wordt als ondernemer door ZonnepanelenDelen goed begeleid. De criteria voor bijvoorbeeld het onderhoudspakket zijn fors, maar daarmee leg je wel een stevige basis zodat je er later geen gedoe meer over hebt. Zaken als verzekeringen, NEN-keuringen, onafhankelijke toetsingen, opstalcontracten en garanties op de materialen moeten tenslotte gewoon goed geregeld zijn", vertelt Frank.

300 panelen extra
Voor Oostland Company zorgde het al snel voor een uitbreiding van de zonnepanelenfinanciering. "Op een andere vestiging konden we ook 300 panelen kwijt en ook daar kregen we SDE-subsidie voor toegekend. Nu hadden zij een project in Eindhoven waarbij het desbetreffende bedrijf in een faillissement terecht kwam, toevallig een bedrijf met 300 panelen op het dak. Ook toen was het snel geregeld. Zo zijn op donderdag de panelen van het pand in Eindhoven gehaald, op vrijdag zijn ze bij ons gemonteerd en de dinsdag erop draaiden ze. Zo hadden de particuliere investeerders geen financiële strop en was iedereen blij."

Volgens Merijn van de Ven van ZonnePanelenDelen ontvangt iedere ondernemer binnen 24 uur een financieringsvoorstel voor zijn zonnepanelen. Aanvullend hebben we eind 2018 het ZonFonds opgericht waaruit we leningen vanaf EUR 200.000 tegen een scherpe rente vanaf 2,5% kunnen verstrekken. Hiermee hebben we de financieringskosten flink verlaagd voor de ondernemers die via ons hun zonnepanelen financieren."

Het platform financierde op die wijze afgelopen jaar al meer dan 400.000 zonnepanelen. "Het verkrijgen van financiering is complex en duurt ondernemers vaak te lang. En, laten we eerlijk zijn, het is ook niet altijd het leukste onderdeel van het project. Daarom doen wij het anders. Dankzij de Horizon software op ons platform is een groot deel van het proces geautomatiseerd. Dat scheelt tijd. Na het voorstel wordt op basis van aanvullende informatie de aanvraag samengesteld en beoordeeld. Vervolgens ontvangen bedrijven een bevestiging dat de financiering beschikbaar is en zodra de lening is volgeschreven en na afronding van het papierwerk keren we het geld uit", besluit Merijn.

Voor meer informatie:
Frank Hendriks
Oostland Company
Hendrikdriessenweg 6
2651 NW Berkel en Rodenrijs
frank@oostlandcompany.nl

Voor meer informatie:
ZonnepanelenDelen
Merijn van de Ven
Mob: +31 (0)6 16518122
merijn@zonnepanelendelen.nl
https://financiering.zonnepanelendelen.nl/


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.