Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het finetunen voor de LED-subsidieregeling is begonnen

Tholen - De omschakeling naar LED-verlichting in de glastuinbouw is al jaren in volle gang. Dat is niet voor niets, de verlichting heeft een hoop voordelen. Het zorgt voor een langer groeiseizoen en voor energiebesparing. Telers hopen binnenkort subsidie te ontvangen bij aanschaf van LED-verlichting.

Het verschil tussen traditionele kasverlichting en LED-verlichting is steeds groter aan het worden. LED-verlichting is de laatste jaren een stuk efficiënter en voordeliger geworden. Jan Mol van Oreon ziet het verschil alsmaar groter worden. Hij legt uit: “Toen wij in 2009 begonnen, hadden we 50% besparing ten opzichte van de traditionele verlichting. Inmiddels kun je naar 80% besparing.”

Volgens Jan heeft LED-verlichting zijn waarde wel degelijk bewezen. “Als ik kijk naar sla, gekweekt onder LED-verlichting, zie je dat er een hogere kwaliteit is en een hogere opbrengst. Ook zorgt het voor minder afval door minder rand én dat zorgt weer lagere loonkosten. Een ander belangrijk voordeel is dat je de warmte van de lampen kunt hergebruiken. Eigenlijk heeft LED-verlichting alleen maar plussen.”

Wanneer je al deze voordelen leest kun je je afvragen waarom niet iedereen gelijk overstapt op LED-verlichting. Jan: ”Ondanks de veel lagere energiekosten, de langere levensduur en alle andere plussen zijn de aanschafkosten nog steeds vrij hoog in vergelijking met Son-T. Daar kan verandering in komen met de toekomstige subsidieregeling. Deze regeling zal telers sneller doen beslissen om de overstap naar LED-verlichting te maken. De vraag naar LED-verlichting zal daardoor toenemen wat in deze fase weer een gunstige effect op de prijzen heeft.”

Full spectrum is suboptimaal
In de conceptregeling staat omschreven dat de overheid in geval van subsidie een minimale hoeveelheid groen licht eist. Echter, is dat voor veel telers een suboptimale oplossing. Een kromme regeling vindt Mol: “De teler kiest vanuit de behoefte van zijn gewas een bepaald lichtrecept. Dat levert in zijn ogen het beste resultaat en dat moet leidend zijn. Hij zou niet gedwongen moeten worden om vanuit de subsidieregeling een suboptimale oplossing te kiezen, puur om voor de regeling in aanmerking te komen. Logischer is het om naar de energiebesparing te kijken. Daar is de regeling voor bedoeld en daar moet dan ook op getoetst worden.”

Momenteel wordt er gekeken naar de laatste stappen om de regeling te finetunen. Jan ligt toe: “Er ligt een concept en daarin staat aan welke eisen je moet voldoen. Er is een minimale eis van 3,0 micromol per joule. Dat is logisch. Daarmee scheid je het kaf van het koren .”

Jan hoopt dat in het najaar de regeling van kracht wordt: “Het zou mooi zijn wanneer de overheid voort maakt want dan kunnen telers er nog dit seizoen gebruik van maken en meteen starten met besparen.” 

Punt 24
Toen Urgenda haar 40 puntenplan bekend maakte om ervoor te zorgen dat de afspraken uit het klimaatakkoord in Parijs ook behaald zou worden, werd Oreon benaderd. Er werd Oreon gevraagd de CO2 besparing in de tuinbouw als gevolg van het gebruik van LED-verlichting inzichtelijk te maken. “Dat wilden wij natuurlijk graag!”, zegt Jan. “We hebben samen met andere betrokken partijen de feiten op tafel gelegd en dan komt al snel de waarheid naar boven. LED-verlichting in de glastuinbouw kan een enorme bijdrage leveren aan de besparing van CO2-uitstoot.”

“We waren hartstikke trots dat één van de aanbevelingen, punt 24, stimulering van LED-verlichting in de glastuinbouw is geworden. Nog fijner is het dat de overheid de aanbeveling lijkt over te nemen maar de vlag gaat pas uit wanneer de regeling er daadwerkelijk is. Als gezegd hoop ik dat dat nog dit najaar lukt.”

Voor meer informatie:
Oreon
info@oreon-led.com 
www.oreon-led.com