Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Den Haag: de glastuinbouw wil 'gedoseerde regeldruk' en steun i.p.v. tegenwerking

Tholen - Glastuinbouw Nederland heeft vorige week haar verkiezingsmanifest voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in 2021 uit de doeken gedaan voor een heel aantal partijen. De brancheorganisatie reikt 'oplossingsrichtingen aan', maar 'vraagt daarvoor ook de nodige inzet vanuit Den Haag'. 

Betrouwbare overheid
Het mag geen verbazing wekken dat in het manifest, met daarin plannen voor de periode 2021-2025, o.a. nadruk ligt op gewasbescherming, arbeid en energie. Daarbij hoopt de brancheorganisatie overkoepelend op 'gedoseerde regeldruk' en een 'verantwoorde glastuinbouw'.

"De glastuinbouw wenst als topsector een overheid die betrouwbaar is, die continuïteit voorop stelt en die toekomstgerichte innovatie kansen biedt. Ondernemers willen een overheid waarop ze kunnen bouwen en vertrouwen. Een overheid die de productie van bloemen, planten, groenten en fruit op waarde schat en inziet dat de glastuinbouw een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid en het geluk van de groeiende wereldbevolking."

Medicijnkast vullen met laagrisico middelen
In het kader van een 'gezond gewas, gezonde mensen' roept Glastuinbouw Nederland op tot het snel vullen van de Medicijnkast, een veel gebezigde term door voorzitter Sjaak van der Tak, niet zonder reden.

Steeds minder (chemische) middelen zijn toegelaten, maar het aantal ziekten en plagen neemt niet af. De brancheorganisatie hoopt op versnelde totstandkoming en toelating van laagrisico middelen. Een standpunt wat aansluit bij de oproep onlangs nog van Helma Verberkt, waarin zij aangaf dat de 'kilogrammendiscussie' bij gewasbescherming achterhaald is. “Kijk naar milieu-impact en niet – alleen – naar kilo’s.” 

“Ik ben voorstander van het snel vrijgeven van middelen zodra is aangetoond dat het een laag-risicoproduct is”, geeft Helma aan. “Iedere zichzelf en zijn producten respecterende producent bouwt na verloop van tijd alsnog een enorm papierdossier op tijdens het testen. Daarom kan toelating volgens mij soms sneller en korter. Dat helpt de sector vergroenen.”

Arbeid - handjes en/of robots
De jaarlijkse productie van bloemen, planten, groenten en fruit vraagt om handen. Die handen zijn op dit moment onvoldoende beschikbaar. Daarom wil Glastuinbouw Nederland arbeidsmogelijkheden creëren door o.a.:

  • Verlaging van de belasting in box 1 ‘Inkomen uit werk’ voor uitkeringsgerechtigden en statushouders;
  • Financiering vanuit de landelijke innovatiegelden voor stimulering van de mechanisering en robotisering op glastuinbouwbedrijven;
  • Herijking van het wettelijke kader voor de uitzendsector t.b.v. de internationale arbeidsmarkt, huisvesting en vervoer

Energie - 'stimuleer verduurzaming'
Naast arbeid en gewasbescherming ook een heikel punt. Telers willen van het gas af, maar voelen zich geremd door overheidsmaatregelen die het onmogelijk dan wel onbetaalbaar voor hen maken. Zo werd gestreden tegen de 'exorbitante verhoging van de ODE'.

De energievoorziening in de kas kan zich de komende jaren op zo’n manier transformeren dat in 2040 vanuit de kas geen toename meer plaatsvindt van de hoeveelheid CO² in de lucht, aldus Glastuinbouw Nederland.

Om dit te realiseren, hoopt de brancheorganisatie dat Den Haag inzet op:

  • Herziening van het stimuleringskader en de fiscaliteit waardoor maatregelen die bijdragen aan het Klimaatakkoord 2030, zoals warmtesystemen, geothermie, elektrificatie en CO²-voorziening, effectiever worden bevorderd;
  • Voldoende netcapaciteit en een volledige verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening in Nederland, met een flexibele tariefregulering voor elektriciteitstransport en belastingvrijstelling op duurzame elektriciteit;
  • Stimuleringsregelingen voor meer groen gas in ketels en WKK.