René Polak (BLV) positief na eerste telersbezoeken na corona:

"Vervangingsmarkt niet stilgevallen en telers kijken ook alweer naar meer"

Tholen - Hij vreesde middenin de coronacrisis dat hij 'met de zakdoek' langs zou moeten bij veel telers, maar dat valt alleszins mee. "Ik had het veel erger verwacht", vertelt René Polak van BLV Licht- und Vakuumtechnik GmbH. "Natuurlijk zijn er bedrijven waar het moeilijk is, maar voor vervangen van soms alleen de bollen en de printplaten is gelukkig vaak nog wel geld en zelfs enkele nieuwe projecten zijn al binnengekomen."  

Vervangingsmarkt loopt goed
Er is dus weer licht te zien aan het eind van de tunnel, een inkoppertje, maar wel waar. Twee maanden lang zat René thuis en alleen daarom al is hij blij weer op pad te zijn. Maar nu de stemming bij veel telers ook nog eens veel positiever is dan René had verwacht, kijkt hij weer gretig vooruit. "Er zijn zelfs al weer wat nieuwe projecten bij gekomen, terwijl ik bang was dat veel projecten doorgeschoven zouden worden."

Als voorbeeld noemt René de rozenteelt. Daar speelt de coronacrisis telers in de kaart, omdat de concurrentie uit Afrika door het wegvallen van het vliegverkeer hard is geraakt. "De vervangingsmarkt in bijvoorbeeld deze teelt loopt goed en ook naar het verhogen van lichtniveaus wordt gekeken. Allemaal positief."

Ook internationaal positieve geluiden
Uiteraard moet er zelfs voor het uitsluitend vervangen van de bollen en de printplaten en niet het hele armatuur wel geld zijn, maar dat is vaak wel het geval, ziet René. Ook internationaal. "Van mijn internationale collega's hoor ik dat ook elders in Europa de belichtingsmarkt niet tot stilstand is gekomen."

Nieuwbouwprojecten zag René nog niet zoveel, al zijn er al wel enkele projecten verkocht door BLV. "Maar dat hierover nog weinig bekend is, is niet ongebruikelijk, want vaak is het najaar pas echt de tijd waarin dat gaat spelen."

Extra voorraad in geval van tweede golf
Waar corona effect had op de telers, had de pandemie dat natuurlijk ook op een belichtingsproducent als BLV. Toch was de timing van het virus gek genoeg 'best gunstig', voor zover je dat zo kunt zeggen natuurlijk, aldus René.

"De fabrieken draaien altijd juist in het voorjaar rustiger, omdat het niet de tijd van het jaar is waarop grote aantallen moeten worden geproduceerd. Dat is wel weer richting het najaar als de vervangingen van bollen, printplaten of hele armaturen uitgevoerd gaan worden. Uitleveren hiervoor vindt doorgaans in juli en augustus plaats."

Mocht er een tweede golf komen, dan is BLV hierop voorbereid. "Door extra voorraad aan te houden en aan te maken anticiperen wij op een eventuele tweede golf. Op die manier hoeven projecten ook dan niet stil te vallen, al gaat dan net als tijdens de afgelopen lockdown ieders gezondheid boven alles."

Voor meer informatie:
BLV
www.blv-licht.com 

René Polak
rpolak@blv-licht.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven