LTO waarschuwt voor schrappen geborgde zetels in waterschappen

Op 22 mei startten het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een internetconsultatie voor wijziging van de Wet democratisering waterschappen. In het initiatiefwetsvoorstel van Groen Links wordt voorgesteld de geborgde zetels bij de waterschappen te schrappen.

LTO Nederland stelt in haar paper dat de geborgde zetels juist zorgen voor een afgewogen belangenafweging in de waterschappen, waardoor er sprake is van gedegen watermanagement. LTO vreest voor verdergaande politisering van de waterschappen en het verlies van specialistische deskundigheid en kennis van het lokale agrarisch gebied.

Waterschappen zijn er om uitvoering te geven aan goed waterbeheer. Daarin is behalve de democratische vertegenwoordiging ook specifieke deskundigheid en het hebben van een direct belang belangrijk. Boeren en tuinders hebben voor het voortbestaan van hun bedrijf veel belang bij goed waterbeheer. Lokale kennis van het gebied en draagvlak voor het waterbeheer zijn daarbij essentieel. De geborgde zetels van de landbouw, natuurorganisaties en het bedrijfsleven in de waterschapsbesturen zorgen voor specifieke deskundigheid en goede vertegenwoordiging van de belanghebbenden. Dat is in het belang van goed waterbeheer.

Trienke Elshof, portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving, licht de reactie toe in een vlog.

De volledige reactie van LTO Nederland is hier terug te vinden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven