De Nederlandse tuinbouw 'leeft' van de export, maar dat neemt niet weg dat er ook flink wat ingevoerd wordt. In totaal werd er door alle handelsbedrijven, telers, toeleveranciers en techniekbedrijven in groenten, fruit en sierteelt voor 11,5 miljard euro Nederland binnen gehaald, 23% meer dan in 2016 (9,4 miljard euro). Ook het aantal importeurs steeg, van 6256 in 2016 naar 6633 in 2019, zo blijkt uit de Tuinbouwcijfers 2019 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research.
De invoer door de Keten T&U, waaronder alle hierboven genoemde bedrijven vallen, heeft een aandeel van 2,5 procent in de totale
goedereninvoer door Nederland in 2019. Dat is hetzelfde percentage als in 2016.
Groothandels dominant
Maar liefst 74 procent van de totale invoerwaarde in 2019 betreft invoer door bedrijven in de groothandel. Een veel kleiner aandeel (11 procent) betreft directe import door bedrijven in de primaire productie.
De overige import (15 procent) wordt verricht door andere bedrijven in de tuinbouwketen zoals bedrijven met als belangrijkste bedrijfsactiviteit verwerking van groente of fruit of bedrijven in de zakelijke dienstverlening. De aandelen zijn sinds 2016 nauwelijks veranderd.
Bij het aantal importeurs laten de cijfers verzameld door het CBS een heel ander beeld zien, omdat telers in de primaire productie gemiddeld veel kleiner zijn dan bedrijven in de groothandel. Daardoor neemt het aandeel van de primaire productie enorm toe (tot 66 procent) en het aandeel van de groothandel flink af (tot 31 procent).
Minder importeurs, meer waarde AGF t.o.v. sierteelt
De voedingsketen (met name groente en fruit, inclusief groothandel) en de sierteeltketen zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de import, geen verrassing voor de exportgeoriënteerde sector die de Nederlandse tuinbouw vooral is. Van het totale aantal
importeurs hebben de twee sectoren samen een aandeel van 97 procent en bij de totale invoerwaarde is dat 87 procent in 2019.
Voeding heeft iets minder importeurs dan sierteelt, maar veel meer invoerwaarde. Maar liefst 72 procent van de totale invoerwaarde
betreft bedrijven in de voedingsketen. Zo zijn er grote importeurs in de fruitbranche die een groot deel van de invoer weer meteen uitvoeren naar derde landen, zoals het geval is bij avocado's.
De overige 3 procent bij de importeurs en de overige 13 procent bij de
invoerwaarde komt voor rekening van techniek en diensten (zoals invoer door zaadveredelaars of kassenbouwers).