Teler grijpt naast tienduizend euro voor klimaatcomputer na teeltwissel

Tholen - Een teler die een chrysantenkas ombouwde voor de jaarrond belichte teelt van aardbeien onder glas heeft terecht geen EIA-verklaring gekregen voor zijn klimaatcomputer. Dat oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven afgelopen dinsdag. Hiermee loopt de teler op een bedrag van 93.350 euro zo'n tienduizend euro mis (11% is het gemiddelde fiscaal voordeel).

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat over de Energie-investeringsaftrek (EIA) gaat, wees de aanvraag van de teler uit de zomer van 2018 af omdat het ministerie de stap van de teler ziet als een 'uitbreiding van productiecapaciteit'. Daardoor kan volgens het ministerie de energiebesparing die is behaald niet worden toegekend.

'Chrysantenspecifiek'
Volgens de teler is dit onterecht. De klimaatcomputer en de kas zijn over genomen en het is 'onterecht' om niet te kijken naar het verschil in energieverbruik tussen aardbeien- en chrysantenteelt. Daarbij gaf de teler aan dat van de overgenomen klimaatcomputer slechts de algemene software te gebruiken was en de rest te 'chrysantenspecifiek' was. Een nieuwe klimaatcomputer werd daarom aangeschaft. De vervanging van de klimaatcomputer heeft tot een energiebesparing geleid volgens de teler.

Ministerie en College willen niet vergelijken
Het College gaat hierin niet mee en oordeelt het beroep van de teler ongegrond. "Indien er sprake is van uitbreiding van een bestaand proces, wordt het uitbreidingsgedeelte gezien als een nieuw proces waarvoor als referentie voor de berekening van de energiebesparing het in de betreffende branche gemiddeld gangbare energiegebruik bij soortgelijke nieuwe investeringen bij vergelijkbare toepassingen dient te worden genomen", somde het College op. 

De aanschaf van de nieuwe klimaatcomputer is, anders dan de teler betoogt, niet los te zien van de aanschaf van de nieuwe kas en de omschakeling naar aardbeienteelt. Daarbij 'pakt' het College de teler op het punt dat veel van de klimaatcomputer te 'chrysantenspecifiek' was. Daarom zijn beide klimaatcomputers niet te vergelijken en dus oordeelt nu ook het College dat er geen fiscaal voordeel uit EIA kan worden behaald.

Lees hier de hele uitspraak.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven