Eisen voor milieu en veiligheid bij geothermie gebundeld

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) publiceert een toezichtarrangement Geothermie. Het toezichtarrangement geeft inzicht in de eisen voor milieu en veiligheid voor de veilige toepassing van geothermie in Nederland.

Het Toezichtarrangement Geothermie toont het toezicht en advies van SodM op de gehele levensloop van een geothermieproject: het initiatief, de opsporing en realisatie, de winning en de verwijdering. Dit geeft ondernemers inzicht in de inrichting van het toezicht van SodM en de eisen die SodM aan hen stelt. 

Achtergrond Toezichtarrangement
Nederland streeft naar een duur­zame energie­voorziening die op termijn vrijwel volledig hernieuwbaar en klimaatneutraal is. Geothermie is daar belangrijk in voor het gebruik van warmte voor lichte industrie, glastuinbouw en gebouwen en woningen. Steeds meer bedrijven betreden het speelveld.

In 2017 publiceerde SodM de Staat van de sector Geothermie en schetste daarin de belangrijkste milieu- en veiligheidsrisico’s van geothermie: kans op aardbevingen, milieuschade, vermenging van zoet en zout water en arbeidsveiligheidsrisico’s. Het Toezichtarrangement geeft een overzicht van de wettelijke vereisten om deze risico’s te beheersen.

Nieuwe ontwikkelingen
Nieuwe technieken, ontwikkelingen en kennis uit wetenschappelijk onderzoek kunnen leiden tot nieuwe of andere risico’s voor de veiligheid van mens en milieu. Dit kan effecten hebben op het toezicht. Daarom wordt het Toezichtsarrangement regelmatig geëvalueerd en waar nodig aangepast. Bijvoorbeeld voor de lange termijn-nazorgfase.

Lees hier het hele arrangement. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven