Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
koopovereenkomst ligt bij consortium

Nog dit jaar definitief een klap op verkoop 51 ha Waddenglas

Tholen - Het consortium dat zijn oog heeft laten vallen op 51 hectare glastuinbouwgrond op Waddenglas in Sexbierum krijgt tot 1 september de tijd om de koopovereenkomst te accepteren. Het is een nieuwe stap na het verlopen van de reserveringsperiode, zo werd gisterenavond gedeeld met de gemeenteraad van Waadhoeke.

De koop moet na acceptatie van de koopovereenkomst uiterlijk 31 december geëffectueerd worden, waarbij het niet verkrijgen van SDE-subsidie als ontbindende voorwaarde geldt. 

Duurzaam energieconcept
De beoogde koper wil een volgens de gemeente 'bijzonder duurzaam energieconcept' op Waddenglas ontwikkelen gebaseerd op een
gesloten kassysteem, in combinatie het opwekken van energie door middel zonnepanelen. Door middel van een reservering, eindigend op 31 mei, heeft het consortium de tijd gekregen exclusief de haalbaarheid van dit concept te onderzoeken. 

Niet te vroeg juichen
Na 31 mei is een volgende stap gezet naar een koopovereenkomst. Projectmanager Waddenglas Jacob Vriese sprak daarom begin juni uit dat het er 'voorzichtig positief' uitzag, al hebben de partijen in de Stuurgroep Waddenglas, met daarin de provincie Friesland, de gemeente Waadhoeke en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, inmiddels wel geleerd niet te vroeg te juichen. 

Eerdere verkooppogingen mislukten 
Eerdere pogingen om de grond te verkopen gingen niet door, soms ondanks dat de verkoop al in een vergevorderd stadium verkeerde. Zo was de inmiddels failliete kasgroententeler A.C. Hartman (en later The Fruit Farm Group dat Hartman overnam) lange tijd beoogd koper.

Daarna werd ook andere regionale tuinders gepolst en meldde zich zelfs een landelijk handelshuis. Verder dan 'oriënterende gesprekken' kwam het daarbij niet, waarbij de gemeente 'de verouderde inzichten van Waddenglas' als mogelijke oorzaak noemt. 

Er is namelijk niet direct een duurzame energiebron
beschikbaar, reden voor nieuw onderzoek naar alternatieven voor gas om 'de marktpositie van Waddenglas te verbeteren'). Ook heeft Waddenglas niet de optimale maatvoering voor schaalvergroting en ook de logistiek is niet optimaal.

Toch lijkt het consortium, dat nog niet in de openbaarheid wil treden, er inmiddels toch voor te gaan. Wel is in de koopovereenkomst als ontbindende voorwaarde opgenomen dat SDE-subsidie moet worden verkregen. 

Bij uitblijven verkoop andere invulling overwegen
Mocht de koop alsnog niet doorgaan, dan rijst de vraag 'Hoe nu verder?' De kans dat een andere tuinder zich in dit gebied wil vestigen achten de gemeente 'klein'. Ook zal de huidige coronatijd het project niet ten goede komen, verwacht men. Voorzichtig werd daarom geopperd dat misschien niet langer aan glastuinbouwinvulling van de gronden moet worden vastgehouden. Vasthouden van de grond kost jaarlijks circa 350.000 euro aan rentekosten. 

De Stuurgroep Waddenglas is van mening dat bij uitblijven van de koop door het consortium, en in het licht van het uitgebreid aanbieden van de grond de afgelopen twaalf jaar na de start van Waddenglas, dan serieus naar andere invulling moet worden gekeken. 

Een optie daarbij is bijvoorbeeld om Waddenglas via een
marktinitiatief op de markt te zetten, gaf de Stuurgroep gisteravond aan de gemeenteraad ter overdenking alvast mee. Een en ander kan dan betekenen dat het bestemmingsplan moet worden aangepast.

Ook moet worden bekeken of dit financiële consequenties heeft, meent de Stuurgroep. Verder bestaat de kans ook dat de huidige samenwerking met de R.V.O. en de Provincie dan niet meer
nodig is omdat de belangen anders zijn bij een andere invulling.

Maar zover hoeft het allemaal niet te komen als de koop doorgaat. Het blijft daarom spannend en zoals projectmanager Vriese sinds medio 2019, toen het consortium zich meldde, al bleef herhalen: 'de kip moet rustig broeden' voor een goed resultaat.

Voor meer informatie:
Waddenglas
www.waddenglas.nl