Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Onzichtbare tuinbouw bleek cruciale sector"

"De tuinbouw blijft binnen de EU redelijk onzichtbaar, terwijl de oplossingen vanuit de Nederlandse tuinbouw voor een groener en duurzamer Europa klaar liggen", schrijft Rutger Lommerse, programmamanager Greenports Nederland in een terugblik op de afgelopen coronamaanden.

Lees zijn bijdrage hieronder.

Covid-19, het beruchte coronavirus levert ons een schat aan nieuwe woorden en begrippen op. Zowel in de gezondheidszorg als in de economische wereld. Eén van de begrippen die me nog wel even bij blijft is het begrip 'cruciale sector', oftewel een sector die onmisbaar is in de moderne samenleving, die zorgt voor vitale processen en bijdraagt aan stabiliteit en het op orde houden van het leef- en werkmilieu. De tuinbouw is zo’n cruciale sector.

Foto rechts: Rutger tijdens de ondertekening van het Tuinbouwakkoord in 2019

Bij de aankondiging van het kabinet van de intelligente lockdown in Nederland en andere landen die in volledige lockdown gingen, is er een landelijke crisisorganisatie opgezet die direct aan de slag ging om ervoor te zorgen dat bedrijven in het tuinbouwcluster hun processen konden blijven continueren. Op vele vlakken is dat gelukt, maar op sommige vlakken ook niet. De enorme schade die ontstond door het instorten van de wereldhandel en het sluiten van de grenzen voor onze tuinbouwproducten is groot en zal ondanks gedeeltelijke compensatie zijn sporen achterlaten. Alle partijen in de crisisorganisatie hebben zich ingezet om het totale tuinbouwcluster voor Nederland te behouden, want elke schakel van onze keten is belangrijk. De afgelopen vier maanden is er hard gewerkt om de crisis te bezweren. Gelukkig zie ik dat dit steeds beter lukt: de markten trekken weer aan, maar we zijn er nog niet.

Nu we de eerste hoos van Covid-19 achter ons laten, beseffen we dat we naast cruciaal ook kwetsbaar zijn. We hebben een sterke internationale focus en zien de opkomst van protectionisme op onze afzetmarkten. De behoefte aan zelfvoorziening van landen wordt groter en de consument lijkt zich te meer te interesseren voor 'local-for-local'.  Met daarbij een versterkte aandacht voor veiligheid en gezondheid. Ik zie daarin zeker kansen voor de Nederlandse tuinbouw. Onze producten, systemen en kennis zullen hard nodig zijn om die beweging mogelijk te maken en dat vraagt ook om innovatiekracht en zichtbaarheid van de sector. Ook hier ligt nog veel werk. De tuinbouw blijft binnen de EU redelijk onzichtbaar, terwijl de oplossingen vanuit de Nederlandse tuinbouw voor een groener en duurzamer Europa klaar liggen.

Publicatiedatum: