Onderzoek systeemsprong Zantedeschia gestart

Wageningen start een nieuw onderzoek naar het schoner en duurzaam telen van bloembollen. Dit doen men door een technologische oplossing in de vorm van een systeemsprong (éénrichtingssysteem), waarbij gestart wordt met schoon uitgangsmateriaal, dit versneld doortelen onder beschermde en optimale omstandigheden en tot slot buiten aftelen.

Door het telkens hergebruiken van hun eigen plantmateriaal als uitgangsmateriaal worden veel ziekten en plagen telkens meegenomen in de vervolg teelt. De idee van deze systeemsprong is om dit te doorbreken. Binnen dit project wordt onderzoek gedaan met vier gewassen: tulp, narcis, hippeastrum en zantedeschia. Het onderzoek bij dit laatste gewas is dit voorjaar al gestart.

Onderzoek teelt en vermeerdering 
Het onderzoek bij zantedeschia richt zich op twee aspecten: de vermeerdering en de teelt in de kas. Het is de bedoeling om meer onder beschermde omstandigheden te gaan telen, waarmee de teeltkosten hoger dan nu zullen zijn. Om de teelt rendabel te houden, zijn er twee mogelijkheden: de vermeerderingscapaciteit verhogen of de teelt versnellen. Dat zijn dan ook de zaken waar het onderzoek zich op richt. Gekeken wordt hoe efficiënter geparteerd kan worden en hoe ervoor gezorgd kan worden dat er meer knoppen uitgroeien. Alles met als doel meer nakomelingen per knol.

Voor het versnellen van de teelt wordt er dit jaar vooral onderzoek gedaan naar het effect van diverse kleuren Ledverlichting en de invloed van EC op de knolgroei. De verwachting is dat hiermee de versnelde groei kan worden gerealiseerd. Dit wordt gedaan in de kas met weefselkweekmateriaal en partjes.

PPS Fundamentele systeemsprong 
De PPS Fundamentele systeemsprong is een vierjarig onderzoeksprogramma van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van LNV. Binnen dit project zijn er vier werkpakketten met de focus op tulp, narcis, Zantedeschia en Hippeastrum.

bron: Wageningen UR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven