Stolze over de freesiateeltcel bij Barendse Freesia

Aan de Heenweg in 's-Gravenzande leiden de broers Matthieu en Lex Barendse de gelijknamige kwekerij Barendse Freesia. Omdat zij altijd bezig om de teelt te vernieuwen en verbeteren, ontstond een aantal jaren geleden het idee voor een aparte teeltcel. Inmiddels staat er op het bedrijf een hightech teeltcel met LED belichting, waarmee zij een primeur hebben in de freesiateelt.

Freesia's in een teeltcel
In 2006 is het idee ontstaan om in een aparte cel zonder daglicht freesia's te telen. Ze hebben toen diverse proeven gedaan in een cel met TL belichting. De techniek was eigenlijk nog niet ver genoeg en ook de veredeling was hier nog niet klaar voor, waardoor de proeven geen succes bleken te zijn. Door de economische crisis die volgde is het idee op een lager pitje komen te staan.

Zo'n vijf jaar geleden begon het weer te kriebelen en hebben zij wederom diverse proeven gedaan in een kleine opstelling. LED belichting was in opkomst en daar werd dan ook gebruik van gemaakt voor de proeven. De resultaten waren positief en twee jaar geleden besloten de broers om het groter op te zetten. Sinds februari dit jaar is het zo ver en is de aparte teeltcel in de schuur van het bedrijf in gebruik genomen.

De teeltcel van 400 m2 bestaat uit drie teeltlagen en is voorzien van Philips GreenPower LED Toplighting armaturen. Barendse Freesia's heeft hier onder andere voor gekozen vanwege de goede lichtverdeling in de cel.

De voordelen van telen in een cel
Inmiddels wordt al een paar maanden geteeld in de cel en kan er dus ook iets gezegd worden over de resultaten. Matthieu: "De resultaten tot nu toe zijn positief, maar we merken wel dat we ook nog veel kunnen verscherpen. We zijn constant aan het kijken hoe we dingen aan kunnen passen om de teelt te verbeteren. Dit is een leerproces. Wat we al wel kunnen zien is dat de freesia's langer zijn en dat we per m2 meer productie hebben. Daarnaast heeft de cel veel andere voordelen. Het is bijvoorbeeld veel arbeidsvriendelijker, we zijn van het gas af en gewasbeschermingsmiddelen zijn niet nodig."

Een ander groot voordeel van de teeltcel is dat het zorgt voor een constante productie. Barendse Freesia's teelt nu één soort freesia in de cel, dit is tot nu toe ook het enige ras dat hier geschikt voor is. In plaats van een productietijd van zes maanden is dit in de cel maar tien weken. Ze verwachten in de toekomst het assortiment uit te breiden met twee andere rassen.

bron tekst: Stolze


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.