Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oleoflor staat op het punt om de eerste rozen te oogsten

Mexico verwelkomt nieuwe rozenkweker met Nederlands tintje

De staat Jalisco in Mexico, een plaats vooral bekend van de tequila, is nu ook de plaats waar rozen worden geteeld. Vorig jaar, na 9 maanden van reparatie, werd er nieuw leven geblazen in een 25 ha grote verlaten rozenkwekerij, die de naam Oleoflor kreeg. Het maakt deel uit van het familiebedrijf Oleomex, welke momenteel rozen kweekt voor de lokale markt. Met de uitbreiding hoopt men binnenkort ook te kunnen gaan exporteren naar de VS, Canada en mogelijk zelfs Europa. De eerste rozen van Oleoflor worden deze maand geoogst.

María Pérez met de rozen die net zijn geplant

Passie
María Pérez is eigenaar van de onderneming, een gepassioneerd tuinbouwer en ondernemer. Zij is echter niet opgegroeid met deze passie voor bloemen. Omdat ze uit een familiebedrijf van allemaal industriële ingenieurs, heeft iedereen, ook zijzelf, zich haar carrière altijd in de machinebouw voorgesteld. Maar op een dag, op 14-jarige leeftijd, zag María een bloemenmagazine met de Nederlandse veiling op de voorpagina en was haar liefde voor bloemen gewekt. "Vanaf die tijd wilde ik mijn eigen 'bloemenfabriek' oprichten," lacht ze. In de jaren daarna volgde ze tuinbouwprogramma's en studies in de sierteelt. Na het behalen van haar masters degree in engineering volgde ze meer sierteeltopleiding in Nederland.

Verlaten kwekerij
En toen, in 2018, kwam daadwerkelijk de mogelijkheid voorbij om haar eigen 'bloemenfabriek' op te starten. Op 1,5 uur afstand van Guadalajara vond María in La Manzanilla de la Paz een uitgebreide rozenkwekerij en ze werd meteen verliefd. "De omstandigheden voor de rozenteelt zijn zeer goed; de hoogte is meer dan 2.000 meter, het gebied heeft warme dagen en koude nachten met een gemiddelde jaartemperatuur van 26°C. Ik realiseerde me al snel dat het de perfecte plek is om rozen te telen in de best mogelijke omstandigheden." Ze nam de volgende stap, nam contact op met de eigenaars en overtuigde haar familie om te investeren in het bedrijf. Het is haar gelukt en in 2019 is de kwekerij aangekocht.

Reparaties
De kwekerij lag er 15 jaar verlaten bij, dus er moest veel werk worden verzet om de alles schoon te maken, te repareren en te vernieuwen. "We probeerden zoveel mogelijk van de materialen die in goede staat waren te hergebruiken, maar omdat alles zo oud en beschadigd was, zijn we in principe helemaal opnieuw begonnen." Met de steun van haar familie en de hulp van verschillende kassenbouwers, hebben ze het project in slechts 9 maanden afgerond.

Rozen
Toen de kas klaar was, werd het tijd om te beginnen met het planten van de rozen, varieteiten die ze betrok van de veredelaars De Ruiter en Dümmen Orange. "We hebben standaard, tros en tuinrozen geplant, in totaal 41 soorten. En met de aanschaf van de licenties voor het telen van de rassen hebben de vertegenwoordigers van deze veredelingsbedrijven ons flink op weg geholpen."

Blij met de kwaliteit
Bij Oleoflor worden deze maand de eerste commerciële bloemen geoogst en María is blij met de kwaliteit. "We hebben al enkele proeven gedaan en in het algemeen merken we dat de kwaliteit goed is. De hoogte in combinatie met de goede temperatuur en onze goede tuinbouwpraktijken resulteert in rozen, afhankelijk van de variëteit natuurlijk, met een steellengte van ongeveer 60-70 cm, een kopmaat van 6-7 cm en een vaasleven van 10-12+ dagen."

Mensen, product en omgeving
Naast het leveren van een goed product hecht María veel waarde aan mens en milieu. "We willen een kwalitatief hoogwaardig product kweken, maar tegelijkertijd willen we ook zorg dragen voor het milieu. Daarom proberen we de goede tuinbouwpraktijken strikt te volgen en zien we dat ook terug in de kwaliteit van het gewas. Daarnaast willen we ook banen bieden aan de lokale gemeenschap. Met dit soort werk bieden we niet alleen banen aan voor mannen, maar ook voor vrouwen." Op dit moment werken er 25 mensen op de kwekerij en wordt er gekeken naar het verkrijgen van een Rainforest Alliance en een GlobalGAP-certificering.

Uitbreidingsplannen
De totale omvang van het bedrijf is 25 ha, dus genoeg ruimte om de kas uit te breiden. En volgens Pérez is dit ook hun toekomstige doel. "Wij willen ons product eerst op de nationale markt brengen; we hebben net een koelwagen gekocht om de bloemen naar Guadalajara te vervoeren en we onderzoeken de mogelijkheden om een distributiecentrum in Guadalajara te openen. Vervolgens is het doel om te exporteren naar de VS, daarna naar Canada en uiteindelijk naar Europa. Tegelijk met het uitbreiden van de markten, zullen we ook de kas uitbreiden."

En wat betreft hun eerste stap in het buitenland, exporteren naar de VS, zijn María's verwachtingen hooggespannen. "Colombia en Ecuador zullen onze grootste concurrenten zijn, omdat de meeste rozen die in de VS worden geïmporteerd, in deze landen worden geteeld. Qua afstand zijn we echter dichterbij en kunnen we onze rozen met een koelwagen transporteren. Bovendien bevinden we ons dichter (ongeveer 6 uur) bij de Amerikaanse grens dan de meerderheid van de Mexicaanse rozenkwekerijen, die dicht bij Mexico-Stad liggen. En aangezien de wereldwijde CO2-voetafdruk tegenwoordig steeds belangrijker wordt, denk ik dat onze producten een zeer interessante optie zullen worden."

Het opstarten van een bedrijf tijdens COVID-19
Natuurlijk kan COVID-19 niet worden weggelaten in dit artikel. Hoe is het om een bedrijf op te starten tijdens een pandemie? María: "Natuurlijk hebben we onze planning moeten bijstellen, maar al met al komen we er vrij goed doorheen, vooral omdat we de bloemen nog niet verkopen. We zien dat de bloemenkwekerijen in Mexico hard zijn getroffen en dat er zelfs een aantal failliet zijn gegaan. Dit biedt tegelijkertijd ook weer kansen voor ons, omdat aan de vraag, die terugkomt, moet worden voldaan."

Voor meer informatie:
Oleoflor
María Pérez
maria.perez@oleoflor.com.mx
www.oleoflor.com.mx

Publicatiedatum: