Exalt krijgt uitgebreide toelating voor in Nederlandse kas

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft op 24 juni het gewasbeschermingsmiddel Exalt op basis van de werkzame stof spinetoram toegelaten voor professioneel gebruik in de bedekte grondgebonden teelt van sla, courgette, komkommer, aubergine, tomaat, paprika, bloemisterijgewassen en als kleine toepassingen in de bedekte teelt van aardbei, bessen, braam-en framboosachtigen, veldsla, rucola, augurk, vruchtgroenten van Cucurbitaceae niet-eetbare schil en aromatische kruidgewassen.

De werkzame stof spinetoram is in Europa in 2014 goedgekeurd en komt nu voor het eerst in Nederland op de markt. Het is een fermentatieproduct van bodembacteriën dat inwerkt op het centrale zenuwstelsel van insecten. Ze krijgen het binnen via de behandelde bladeren. 

Verder heeft het Ctgb ook besloten een biologisch larvendodend middel tegen de tijgermug toegelaten, waardoor deze nu zonder vrijstellingen te bestrijden is, net als een middel tegen knaagdieren voor professioneel gebruik binnen IPM met een ander werkingsmechanisme dan anticoagulantia. 

Tijgermug
Voor de bestrijding van de uitheemse tijgermug, die knokkelkoorts en chikungunya kan verspreiden, werden tot nog toe vrijstellingen verleend door het ministerie van I&W. Om zowel muggenlarven in stilstaand water – in bijvoorbeeld autobanden – als volwassen vliegende muggen te kunnen bestrijden, zijn middelen met verschillende werkingsmechanismen nodig. Twee van dit soort middelen zijn de afgelopen jaren al toegelaten onder de biocidenverordening, een derde VectoMax FG op basis van twee bacteriestammen (Bacillus thuringiensis subsp. israelensis serotype H14, stam AM65-52 en Bacillus sphaericus 2362, stam ABTS-1743) is in de afgelopen vergadering toegelaten voor professioneel gebruik. De bacteriën infecteren de darmen van de muggenlarven, waardoor ze sterven. De toelating is een wederzijdse erkenning van een beoordeling door Zwitserland.

Nieuwe werking tegen knaagdieren
Tegen ratten en muizen is het middel Selontra/Relpexa toegelaten op basis van de werkzame stof cholecalciferol (vitamine D3). Een overdosis vitamine D3 veroorzaakt verkalking van bloedvaten, nieren, maagwand en longen, waardoor de dieren sterven. Het heeft hiermee een ander werkingsmechanisme dan de bekende rodenticiden op basis van bloedverdunners (anticoagulantia) en dat is gunstig tegen de ontwikkeling van resistentie. Wel kan het middel, net zoals de anticoagulantia, alleen onder de biocidenverordening worden toegelaten op basis van het maatschappelijk belang – in dit geval de volksgezondheid – vanwege de risico’s op doorvergiftiging voor roofvogels en marterachtigen. Het middel wordt daarom alleen toegelaten voor professioneel gebruik binnen een IPM-systeem om minimale blootstelling van mens en milieu aan de biociden te garanderen. De toelating is een wederzijdse erkenning van een beoordeling door Finland.

Bekijk hier alle besluiten van 24 juni:

-voor biociden

-voor gewasbeschermingsmiddelen

Voor meer informatie:
Ctgb
www.ctgb.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.